CNN за България: Цяла държава беше хакната

Водещата новина в световната медия е за хакерската атака в българската приходна агенция

Хакерската атака, която България обсъжда вече цяла седмица, не подмина и световните медии. Днес водещата новина в CNN е как „Една цяла държава беше хакната“.

„В страна с население от 7 млн. души, с този мащаб на атаката означава, че почти всеки работещ възрастен в страната е бил засегнат“, пише CNN и допълва, че атаката е огромна, но не е нещо уникално.

Правителствените бази данни са златна мина за хакерите. Те съдържат огромно количество информация, която може да бъде "полезна" за години напред, казват експерти. 

"Можете да направите паролата си по-дълга и по-сложна, но информацията, която правителството държи, е нещо, което няма да се промени", казва Гай Бънкър, експерт по информационна сигурност и главен технологичен директор в Clearswift, компания за киберсигурност.. 

„Датата ви на раждане няма да се промени, няма да се премести за друг ден“, обяснява той. "Голяма част от информацията, която е била взета, е валидна вчера, валидна е и днес и вероятно ще бъде валидна за голям брой хора след пет, десет, 20 години", допълва експертът.

Раят на хакерите 

Досега подобни атаки се водеха от висококвалифицирани хакери. Но вече не е необходима сложна и внимателно планирана операция за проникване в IT системи. Хакерски инструменти и зловреден софтуер, които са на разположение в тъмната мрежа, позволяват на хакери аматьори да причинят огромни щети.

Строгият закон за защита на данните, който влезе в сила миналата година в целия Европейски съюз, постави нови тежести за всеки, който събира и съхранява лични данни. Той също така въвежда тежки глоби за всеки, който неправилно управлява данните, като потенциално отваря вратата пред българското правителство за глоби при установени нарушения.

Въпреки това, атаките срещу правителствените системи се увеличават, казва Адам Левин, основател на CyberScout. "Това е война, която ще спечелим, ако превърнем киберсигурността в проблем номер едно", казва той.

Идеята, че правителствата спешно трябва да засилят играта си в киберсигурността, не е нова. Експертите алармират за това от години.

Американското министерство по въпросите на ветераните претърпя едно от първите сериозни нарушения на данните през 2006 г., когато личните данни на повече от 26 милиона ветерани и военни лица бяха компрометирани. И и тогава всичко звучеше така: „О, това е ужасно. Трябва да направим нещо, за да го спрем“. И ето ни, 13 години по-късно, данните на цяла държава са компрометирани", каза Бънкър.

Често проблемите са остарелите системи. Някои правителства може би са използвали частни компании, за да управляват данните, които са събрали, преди масивът от хакове да привлече вниманието им към киберсигурността.

Ако „старите данни“ не са се променили, те все още са ценни за хакерите.

„Инцидентът в България е притеснителен“, коментира пред CNN Десислава Кръстева, български адвокат за защита на личните данни, която съветва някои от най-големите технологични компании в света как да пазят информацията за своите клиенти."Такива инциденти не бива да се случват в държавна институция. Изглежда, че не се изискват огромни усилия и това вероятно са личните данни на почти всички български граждани", каза Кръстева.

"Тъй като е в процес на разследване, не можахме да предоставим повече подробности за причините, които стоят зад тази атака", заяви Росен Бъчваров от Националната агенция за приходите.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: България | НАП | CNN | хакерска атака

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини