4 държави спечелиха от търговската война САЩ-Китай

Американците са увеличили потреблението си на техните стоки

Таймс Скуеър, Ню Йорк
Таймс Скуеър, Ню Йорк
Снимка: Pixabay
13:15 04.07.2019
Виетнам, Тайван, Бангладеш и Южна Корея излизат като победители в американско-китайската търговска война. Американците купуват по-малко от Китай, но вместо да се опират на американските производители, те избягват митата на президента Доналд Тръмп, като се обръщат към доставчици в други азиатски страни, отбелязва CNN Business.

Тенденцията, която се проявява след повече от година на неубедителни търговски преговори между Вашингтон и Пекин, продължи през май, според данни, публикувани в сряда от статистическото бюро.

През първите пет месеца на годината САЩ са внесли 12% по-малко стоки от Китай спрямо същия период на миналата година. Но вносът от Виетнам е нараснал с 36%. От Тайван вносът е скочил с 23%, от Бангладеш - с 14%, а от Южна Корея - с 12%.

Тарифите на Тръмп са направили потребителските стоки като бейзболни шапки, сакове, велосипеди и ръчни чанти, които се произвеждат в Китай, по-скъпи за американските вносители. Данъците също са засегнали различни машини и промишлени стоки, включително части за съдомиялни машини, перални машини, сушилни и водни филтри.

Тръмп заяви миналата седмица, че преговорите "се връщат в правия път" и новите тарифи са задържани след среща с китайския президент Си Дзинпин на конференцията на Г-20 в Япония.

Но американските собственици на бизнес изглежда са се уплашили през май, когато администрацията повиши митата за стоки на стойност 200 млрд. долара до 25% от 10%, твърдейки, че Китай се е отказал от предишни споразумения. Тръмп също така заплаши, че ще наложи нови тарифи върху останалия китайски внос, което ще удари смартфони, играчки, обувки и риба.

Около 40% от компаниите, обхванати от изследване през май на Американската търговска камара и камарата в Шанхай, заявиха, че обмислят или вече са преместили някои производства извън Китай заради митата. От тези, които са преместили производството си, около една четвърт се преместват в Югоизточна Азия. По-малко от 6% са заявили, че са се преместили или възнамеряват да се преместят в САЩ.

Докато вносът от страни извън Китай значително се увеличи през тази година, част от производството вече се движи извън Китай до места с още по-ниски заплати много преди Тръмп да започне да налага тарифи. 

Вносът на САЩ от страни като Виетнам и Южна Корея непрекъснато нараства през последното десетилетие, тъй като тези страни увеличават производството на облекло и електроника съответно.

Тайван и Южна Корея са по-фокусирани върху високотехнологични продукти като полупроводници, но Виетнам и Бангладеш все още предлагат конкурентни заплати, което ги прави привлекателни места за производство на потребителски стоки като облекло и обувки.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Китай | САЩ | Виетнам | внос | статистика | Южна Корея | търговска война | Тайван | мита | Бангладеш

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини