До края на годината Близкият изток ще изпревари Русия по добив на газ

Тази промяна би била от полза на първо място за европейските страни, гласи доклад на Rystad Energy

11:36 17.08.2019
До края на тази година Близкият изток ще изпревари Русия по добив на природен газ и лидерството му ще продължи през следващото десетилетие, сочат резултатите от изследване на норвежката консултантка компания Rystad Energy, пише Investing.com. Според прогнозата на анализаторите добивът на природен газ в региона до 2020 г. ще надхвърли 730 млрд. куб. м, а през 2030 г. добивът ще е от порядъка на 920 млрд. куб. м.

„В основата на ръста на добива ще увеличението на производството на катарското находище North Field“, смята вицепрезидентът и шеф на отдела за изследването на пазара на газ Rystad Energy Карлос Торес.

Катар планира да увеличи производството на втечнен природен газ (LNG) и така да си запази статута на най-голям износител на суровината. Огромните запаси от газ в шелфа на Израел също дават възможност за увеличаване на доставките на газ от Близкия Изток, което  на първо място ще е от полза за европейските страни, смятат от Rystad. Междувременно според данните на Bloomberg производството на газ в Русия ще е по-скромно поради понижаващия  се добив от т.нар. „зрели“ находища като „Заполярное“ например.

Докладът на Rystad Energy коментира също така и настоящият ръст на добива на природен газ, като експертите отбелязват невероятният ръст, постигнат от „Газпром“. „Компанията е лидер по обем на ръст на добива. Това е единствената компания, която е увеличила добива с повече от 1 млн. барела на ден за последните пет години. Този поразителен ръст е постигнат благодарение на разработката на традиционните газови находища“, се отбелязва в доклада.

След „Газпром“, но с доста голяма разлика се нарежда PetroChina – ръст на добива със 730 хил. барела на ден, което се дължи на разработката на традиционните находища, но и на шистови такива. Третото място е за американската EQT – най-големият производител на шистов газ в САЩ и с увеличение на добива за пет години с 600 хил. барела на ден или с 340 %.

Сред най-големите нефтогазови компании в света се отличава ВР, добивът на която за периода от 2014 г. до 2018 г. е нараснал с почти 500 хил.барела на ден, което се дължи основно на проектите й в Близкия Изток и по-точно Ирак, но също и на шелфа на Мексиканския залив.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: европа | нефт | Русия | природен газ | шистов газ | Близък ИЗток | находища | суров петрол

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини