Русия вече не може да се счита за „стратегически партньор“, казват евродепутатите

Вътрешната и външната политика на руската държава противоречат на целите и основните ценности на ЕС

15:47 12.03.2019

Русия вече не трябва да се счита за стратегически партньор на Европейския съюз, а Споразумението за партньорство и сътрудничество (СПС), подписано през 1994 г., трябва да бъде преразгледано. Това става ясно от резолюция на Европейския парламент, приета във вторник на пленарна сесия в Страсбург.

Европейските депутати, чийто мандат изтича през май тази година, призовават ЕС „критично и изчерпателно да преоцени отношенията си с Русия” и да обоснове заключението си, като заяви, че както вътрешната, така и външната политика на руската държава сега противоречат на целите и основните ценности на ЕС.

Основният отказ на европейските парламентаристи е причинен от "действия на Русия по отношение на Украйна, започнати през 2014 г."

Европейският парламент вярва, че при сегашните обстоятелства Русия вече не може да се разглежда като стратегически партньор и принципите на СПС вече не се спазват и следователно следва да бъде преразгледано, става ясно от европейската позиция.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: ЕС | Русия | партньорство | Споразумение за партньорство и сътрудничество

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини