„Главболгарстрой“ подписа договор за строеж на 6 км от Околовръстното за 143 млн. лв.

Строителството обаче няма да започне преди да бъде избрана надзорна фирма

15:30 25.06.2019
„ГБС – Инфраструктурно строителство“, част от „Главболгарстрой Холдинг“ е подписала договор с Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) за проектиране и строеж на 6-километровата отсечка от Южната дъга на околовръстния път на София – от „Цариградско шосе“ до „Младост“. Стойността на договора е близо 143 млн. лв. с ДДС, което прави отсечката една от най-скъпите за обхода на столицата - близо 24 млн. на км. Трябва да се вземе предвид, че обектът ще е голям - с две локални и три активни ленти в посока, както и две зелени ивици. В проекта влиза и изграждането на три пешеходни надлеза и мостове над река Искър и река Кална.

Проектът се забави заради жалба на един от участниците в тръжната процедура „Трейс“ до Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и до Върховния административен съд, която бе отхвърлена. От договора, подписан на 20 юни, става ясно, че първата стъпка от строителството – проектирането, ще започне когато бъде осигурено финансирането. 

Освен това самото изграждане на отсечката ще започне едва когато бъде избрана фирма за строителен надзор. Търгът за нея бе пуснат на 1 юни миналата година, но все още не е ясно как се движи той. 12 фирми са се включили в процедурата, като стойността на договора е малко над 2 млн. лв. Според ресорния министър Петя Аврамова реалното строителство на отсечката трябва да започне до края на годината. 

Обществената поръчка за строежа на 6-километровата отсечка е на стойност 120 млн. лв., а срокът за изпълнение на дейностите е 910 дни. Със строителството ще завърши изграждането на Южната дъга на Околовръстния път.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: София | строеж | Главболгарстрой | околовръстно | Трейс | Южна дъга

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини