Курсът на турската лира доближава едномесечно дъно

Инвеститорите се опасяват от недалновидната политика на централната банка на Турция и от новите сблъсъци в Сирия

13:58 20.08.2019

Курсът на турската лира спрямо долара се понижи до най-ниското си равнище от почти месец насам, след като централната банка облекчи условията за кредитиране на банките. Влияние оказа и повишеното политическо напрежение в страната и региона.

Към 13:55 ч. българско време поевтиняването на лирата спрямо долара беше с 1.31%, а спрямо еврото – с 1%. Турската медия Ahval отбелязва, че спадът в курса на лирата идва на фона на по-мащабно разпродаване на валутата на развиващите се пазари.


Централната банка в Турция, която миналия месец понижи лихвените проценти, след като президентът Реджеп Ердоган уволни гуверньора ѝ, вчера е понижила изискването си за валутните резерви на банките, които отбелязват над 10% ръст в кредитирането. В този ход на финансовия регулатор инвеститорите видяха опит да се окуражи отпускането на заеми. Опасенията на инвеститорите са, че политиците излагат банките на повишен риск, точно когато те са затрупани от нарастващ дял на лошите кредити, предизвикан от валутната криза от миналата година.

Така банките в Турция вече могат да заделят за резерв 2% от стойността на депозитите с до 3-месечен падеж, стига финансовите институции да поддържат между 10 и 20% ръст на земите. Досега банките трябваше да заделят по 7% от парите по депозитите. За влоговете с падеж до половин година съотношението за резервите също бе понижено от 4 на 2%.

Освен безотговорната в очите на инвеститорите политика на турската централна банка, за поевтиняването на лирата спомагат и опасенията относно случващото се в Сирия. Вчера Анкара обяви, че въздушен удар по конвой на турската армия в Северозападна Сирия е убил трима цивилни.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Турция | централна банка | Сирия | кредитиране | турска лира | курс на турската лира

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ