Най-бързите „еднорози”

Кои технологични компании са достигнали за най-кратко време оценка от 1 милиард долара

Снимка: Bird Paris

Колко бързо може да се създаде богатство от един милиард долара? За повечето хора този въпрос едва ли е от особен интерес. Има обаче и такива, които са любопитни за неговия отговор. И може би са открили, че през последните години срокът за натрупването на такова състояние се е съкратил значително. И виновникът за тази промяна е същият, на когото дължим повечето значими промени в икономиката и обществото през последните години – информационните технологии.

Днес технологичните стартъпи се развиват толкова динамично, че могат да достигнат за броени години стойност, за която на компаниите от индустриалната епоха най-често са били нужни десетилетия. Така например собственикът на най-големия онлайн магазин в света Amazon Джеф Безос стана милиардер за време в пъти по-малко от основателя на неговия основен офлайн конкурент – Walmart Самюел Уолтън (който впрочем приживе също беше най-богатият човек на планетата, подобно на Безос днес). Когато говорим за наистина бързо натрупване на пазарна капитализация обаче нито Amazon, нито други от водещите технологични гиганти като Google, Facebook, Apple, Netflix или Uber са сред първенците.

Най-бързо развиващите се фирми също са почти изцяло от дигиталния сегмент, но е много вероятно повечето дори да не сте ги чували. По-долу можете да се запознаете с тях, като правим важното уточнение, че най-често става въпрос за оценка, дадена им в следствие на дяловите инвестиции, направени от рискови фондове и бизнес ангели.

Bird

Може и да е изненада за някои читатели, но компанията, която най-бързо е достигнала пазарна стойност от 1 млрд. щ. долара всъщност е ... услуга за електрически тротинетки под наем. Тя се казва Bird и е постигнала това само за 15 месеца. Както вече сме писали в сп. Икономика, приложенията за е-скутери под наем се развиват изключително динамично през последните месеци и в САЩ вече има няколко играча със сериозно присъствие и финансови възможности.

И Bird определено изпъква на техния фон. През март 2018 компанията успя да привлече рискови инвестиции в размер на 100 млн. долара, с което беше оценена на 400 млн. долара. В края на май същата година обаче тя затвори още един кръг на финансиране, привличайки още 150 млн. долара от фондове като Sequoia Capital и Accel, което на практика й донесе милиардна оценка. Възможно е съвсем скоро тази стойност да се удвои, защото интересът на инвеститорите към горещия сегмент за персонален транспорт продължава да нараства.

Desktop Metal

Втори в класацията е проектът за 3D принтиране на метални изделия, насочен към производствени предприятия и инженери. Създаден през 2015 г., той е достигнал оценка от 0 до 1 млрд. долара за 1 година и 9 месеца. Днес общите рискови инвестиции, привлечени от него, са 438 млн. долара, а сред инвеститорите са имена от ранга на Google Ventures, BMW, Ford Motor Company и др. С навлизането на триизмерния печат във все повече индустрии – от автомобилостроенето и машиностроенето, до строителството на инфраструктурни обекти, офис сгради и дори домове, перспективите пред компанията ще стават все по-добри.

Essential

Малко очаквано е производител на хардуер да достигне толкова бързо пазарна оценка от 1 млрд. долара, защото този тип бизнес не е толкова скалируем, колкото софтуерните приложения и онлайн услугите. Точно това обаче успява да направи Essential Products – компания за смартфони и Internet of Things, създадена едва през ноември 2015 г. от Анди Ръбин. Тя е оценена на милиард точно 1 година и 11 месеца след създаването си. Нейните основни продукти са Android смартфона Essential Phone и умният говорител за управление на дома Essential Home, който работи със собствена операционна система на компанията – Ambient OS.

Letgo

През същата година е създадена и Letgo – онлайн платформа за продажба на използвани вещи, която успява да достигне едномилиардна капитализация две години след своето основаване. Инвестициите, привлечени от дружеството през цялото му съществуване, са 475 млн. д., а езиците, на които е достъпно вече са единадесет. Създадено е от бившия главен изпълнителен директор на OLX Алек Оксенфорд, който със сигурност има достатъчно опит в този бранш, за да развие успешно нов проект от нулата. А залагането на перспективния сегмент икономика на споделянето гарантира, че развитието на компанията няма да спре до тук.

Сред останалите компании, постигнали най-бързо милиардна капитализация, са още разработчикът на нови технологии в строителството Katerra, създаден от бившия главен изпълнителен директор на Tesla Майкъл Маркс и достигнал такава стойност за две години и един месец, дружеството за облачни решения за сигурност на данните Illumio, при което това е станало за две години и три месеца, както и Nikola Motor Company – производител на хибридни камиони и офроуд превозни средства (две години и шест месеца).

Единственото от по-големите технологични имена в списъка е Airbnb – платформа, в която обикновени хора могат да споделят жилищата си или част от тях на туристи или други гости срещу заплащане. Тя обаче е едва единадесета в този списък, а откакто нейният основател Брайън Чески решава да дава под наем едно ъгълче от квартирата си, за да си помогне с наема, до момента, в който неговият сайт е оценен на 1 млрд. долара, минават почти три години. Днес Airbnb пък се оценява на над 38 млн. щ. долара и е своеобразно знаме на икономиката на споделянето, която обхваща все повече сегменти.

В обобщение можем да посочим, че повечето от най-бързо растящите компании се развиват в иновативни ИТ подсегменти като 3D принтирането, икономиката на споделянето, Internet of Things или персоналния транспорт. Най-често техни основатели са хора, които или са развили друг успешен бизнес, или са били ръководители на такъв, което им е спестило много време и грешки, допринасяйки за по-бързия растеж. Въпреки бързото развитие на стартъп екосистемите в Китай, Южна Корея, Сингапур и други страни по света, всички участници в този списък са позиционирани в САЩ и са имали достъп до американския рисков капитал.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Повече четете в бр. 90 на сп. "Икономика"


Етикети: компании | стартъпи | Essential | еднорози | Bird | Desktop Metal | Letgo

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини