Най-големият изцяло електрически ферибот в света завърши първото си пътуване

Той може да измине 22 морски мили между зарежданията

Снимка: Leclanche
16:15 19.08.2019
Изцяло електрически ферибот, способен да превозва около 30 превозни средства и 200 пътници, завърши първото си пътуване.

В края на миналата седмица е-фериботът Ellen пресече водите между пристанищата Соби и Финшоу, които са разположени на островите Аеро и Алс в южната част на Дания.

Корабът се захранва от акумулаторна система с капацитет от 4,3 мегавата часа, която е доставена от швейцарската фирма за съхранение на енергия Leclanche.

В изявление миналата седмица Leclanche каза, че се очаква електрическият ферибот Ellen, който е определян като най-големия изцяло електрически ферибот в света, да започне да работи напълно през следващите няколко седмици. Изпълнителният директор на Leclanche Анил Сривастава определи кораба като „предвестник на нова ера в търговския морски сектор“.

Той добави, че за една година фериботът ще компенсира изпускането на 2000 тона въглероден диоксид, 2,5 тона прахови частици и 1,4 тона серен диоксид.

Развитието на електрически фериботи като Ellen идва в момент, когато Международната морска организация се готви да въведе нови разпоредби, свързани с емисиите на серен оксид, тъй като се правят усилия за справяне със замърсяването в сектора. През януари 2020 г. ММО ще забрани морските кораби, които използват гориво със съдържание на сяра по-високо от 0,5%, в сравнение с нивата от 3,5% в момента.

Според организациите, които стоят зад проекта за ферибота, който е получил финансиране от Европейския съюз, Ellen е в състояние да плава 22 морски мили (приблизително 25,3 мили) между зарежданията.

Това е най-новият пример за иновативни технологии, захранващи по-мащабни форми на транспорт. През септември 2018 г. европейският железопътен производител Alstom стартира първия в света влак на водородни горивни клетки.

Френската компания заяви, че Coradia iLint използва горивни клетки, които превръщат водорода и кислорода в електричество. По отношение на скоростта влакът може да вдига до 140 километра в час.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: електрически ферибот | Ellen | е-ферибот | Leclanche

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини