Недостигът на вода в Германия може да доведе до край на някои земеделски отрасли

Подпочвените води значително са намалели през последните години, а квотите за земеделците са недостатъчно за цялата продукция

През последните няколко години Германия е с намалени количества питейна вода, заради недостига на подпочвени води и слабите валежи, съобщават от „Tagesschau”.

Ежедневно и постоянно се проследява състоянието на почвата и наличието на подпочвени води. Тази година сушата в Германия ще се отрази драстично на земеделието, защото фермерите нямат с какво да поливат продукцията си. 

Центърът за екологични изследвания отчита, че през последните две седмици по-голямата част от страната е отчела най-високата степен на суша, като на места почвата е пресушена до 1,8 метра дълбочина. В Келкхайм, където не е валяло от месеци, пожарникарите са принудени да съобщават на населението, че е забранено да поливат градини и тревни площи, както и да пълнят басейните си.

Оказва се, че проблемът с водоснабдяването в страната е в следствие на системата за регионално напояване, чрез която всеки град разчита на собствените водоизточници, за да напоява земеделската продукция на фермерите. Тази политика обаче ощетява някои населени места, в които се отчита силен недостиг на питейна вода. Земеделците в тези региони са принудени да се справят с по-малки количества вода за нивите си и са изправени пред избора коя продукция да запазят.

Проблемът с питейната вода може да продължи и през следващите години, ако правителството не предприеме нови мерки за разпределение на водните ресурси по равно. До тогава земеделците се надяват да завали, за да може пресъхналите растения и сухата почва да се напоят, и да успеят да реализират някаква реколта.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: икономика | земеделие | Германия | вода | недостиг | питейна вода

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини