Офис площите са привлекли най-много инвеститори през 2018 г.

Общата стойност на сключените сделки през 2018 г. е почти 668 млн. евро

Снимка: Economic.bg
13:28 08.03.2019

Офис площите са били приоритетни за инвеститорите, както през второто полугодие на 2018 г., така и през цялата изминала година, показва последният доклад на Colliers International за инвестиционния пазар в България. Сделките, на които са били обект този тип площи, са приблизително 57%. След тях интересът са привлекли търговските площи с дял от 29%, а оставащите транзакции са били с парцели, индустриални площи и хотели.

Общата стойност на сключените сделки през втората половина на 2018 г. е 317 млн. евро, а за цялата година - почти 668 млн. евро. Съотношението между тези от тях, генериращи доход и придобитите със спекулативна цел е респективно 71% на 25%. Останалите транзакции са за площи, придобити за собствено ползване. Международните купувачи, основно фондове от ЦИЕ, са по-активните на пазара с дял от 70%.

Нивата на възвръщаемост във всички основни сегменти на имотния пазар намаляват постепенно от 2016 г. Тази тенденция се запазва и през 2018 г. Към края на годината те са 8% при офисите, 7.25% при търговските площи и 9.5% - при индустриалните.

Настоящата 2019 г. ще бъде сходна на 2018 г. Липсата на готов продукт и прогнозите за намаляване на наличния заемен капитал са сред причините да се прогнозират инвестиционни обеми, които не надвишават тези от предходната година. Очакваното увеличение на лихвените проценти е възможно да доведе до понижаване на броя сключени сделки. 

Въпреки това, през следващите няколко години възможностите за строителство на нови проекти и развитието на инвестиционен продукт ще продължат да се реализират, което ще задържи вниманието на активните участници на пазара.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: инвестиции | офис площи | Colliers International | 2018

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини