4 от най-интересните истории на близки срещи с акули

Новооткрити акули, придвижване на популации и близки срещи с акули

Инцидентите и новините с акули са ежегодни, като винаги са интересни. По повод седмицата на акулата от EcoWatch събраха 4 от най-интересните новини, свързани с хищниците  и влезли във фокуса на медиите.

Първата история е за липсата на гаранция при риболов за това дали някой няма да ти открадне улова, още докато е във водата. Рибари от Кейп Код, Масачузец, са имали нелеп инцидент, докато били на улов с лодката си в залива. Изкарвайки току-що хванатия костур, голяма бяла акула изскочила от водата и отнесла плячката им. Оказва се, че в района има завишена популация от бели акули, които започнали да притесняват посетителите. Видео в Twitter показва друг случай – на него се вижда как бяла акула отскача от водата и захапва улова на млада жена, която през това време навива въдицата с клъвналата на нея риба. В други медии собственик на туристическата лодка споделя, че това не е първият случай за близка среща на акула с хора на корабчето.

Вторият случай на близка среща с акула е от залива Монтерей, Калифорния. Нашествие на акули са забелязали плажуващите в района. Оказва се, че климатичните изменения и затоплянето на океаните допринасят за увеличаването на популациите на акули, които се размножават и „настаняват“ на територията на Южна Калифорния, в близост до границата на САЩ и Мексико. Морските животни предпочитат територията заради равномерната температура на водата. Изненадващо е обаче, че от 2014 година акулите се движат в северната част при затопляне на водата в залива, а учените обясняват придвижването им като следствие на глобалното затопляне.

Номер 3 в списъка е и свидетелство за интересно научно откритие. Става дума за втората малка акула, намерена в Мексиканския залива. Откритото животно е с размер 5.5 сантиметра и изненадва с факта, че през някои от отворите си изкарва течност, която свети в тъмното. Чрез нея, обясняват учени, животното успява да привлече плячката си през нощта. Тя е от вида американска джобна акула и е видяна за пръв път през 2010 година. Друга акула от този вид е открита през 1979 година в източната част на Тихия океан.   

Най-лесният контакт, който може да се направи с някои от най-големите и хищни акули е чрез подводници. Именно това прави Гевин Нейлър, учен от Природонаучния музей във Флорида, който успява да маркира през научната подводница акула от вида тъпоноса шестхрила акула. Най-интересното в случая е, че акула от този вид се е доближила изключително близо до подводницата – толкова, че Нейлър е се е оказал „лице в лице“ с хищника. Тъпоносата шестхрила акула е един от най-старите екземпляри, който обитава океаните на дълбочина между 2500 и 3000 фута.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: любопитно | акули | светеща акула

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини