Петкова отново нарече „Фраматом“ потенциален инвеститор в „Белене“

Енергийният министър се срещна с директора на френската компания, която вече обяви, че може да участва само като доставчик в проекта

„Фраматом“ е една от компаниите, които проявяват интерес към участие в процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ „Белене“. Така Министерството на енергетиката съобщи за разговори между ресорния министър Теменужка Петкова и изпълнителния директор на френската ядрена компания Бернард Фонтана. Двамата са се срещнали в рамките на международната конференция „Българската атомна енергетика -  национална, регионална и световна енергийна сигурност“, която се провежда във Варна.

Според информацията в прессъобщението на министерството „Фраматом“ е една от компаниите, които проявяват интерес към участие в процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ „Белене“. Там се казва още, че министър Петкова е представила пред г-н Фонтана основните моменти от процедурата и е акцентирала върху решението на българския парламент проектът да се реализира на пазарен принцип, без преференциални договори за изкупуване на произведената електроенергия и без държавни гаранции.

Петкова е подчертала също така, че процедурата предвижда възможност за участие както на стратегически инвеститори, така и на компании, които биха желали да купуват произведената електроенергия. По нейните думи, след като изтече срокът за подаване на заявления за участие, ще бъде изготвена кратка листа на кандидатите, към които Министерството на енергетиката ще се обърне с покана да подадат обвързващи оферти.

В интервю за Economic.bg от декември 2018 г. представителят на френската компания за България Станислав Георгиев заяви категорично, че „Фраматом“ може да участва в проекта единствено като доставчик на оборудване, а не като стратегически инвеститор.

Министерството на енергетиката вече многократно е определяло и американската General Electric като стратегически инвеститор с интерес към „Белене“. В средата на април обаче компанията заяви, че имат интерес към българския ядрен проект, но като доставчик на част от оборудването и инженер по проекта. Евентуално General Electric би могла да сътрудничи и при осигуряването на част от финансирането за проекта.

По-рано днес Петкова е разговаряла във Варна и с представители на китайската национална ядрена корпорация CNNC и руската „Росатом“, които според съобщението също проявяват интерес към участие в процедурата. Много експерти обаче смятат, че китайската компания не би се включила без държавна гаранция или гарантирани изкупни цени на електроенергията. Руснаците пък предпочитат да строят и да дават заеми вместо да инвестират собствени средства.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: АЕЦ Белене | Теменужка Петкова | Белене | фраматом | инвеститор в Белене