Почина основателят на веригата Jysk

71-годишният милиардер е бил диагностициран с рак на черния дроб

Ларс Ларсен
Ларс Ларсен
Снимка: Jysk
15:37 19.08.2019
Датският милиардер Ларс Ларсен, основател на веригата за стоки за бита Jysk, почина два месеца, след като се оттегли като председател на компанията-майка след диагноза рак на черния дроб.

Jysk потвърди в изявление, че Ларсен е починал спокойно в дома си в Силкеборг, Западна Дания, в понеделник, заобиколен от семейството си. Той беше на 71 години.

Неговият син Якоб Брунсборг казва в изявление: „Той ще липсва на всички нас и докато скърбим за нашата голяма загуба, ще продължим да правим всичко възможно да продължим впечатляващата му житейска работа".

Милиардерът, един от най-богатите хора в Дания, оставя съпруга Кристин, две деца и четири внучета.

Ларсен основава Jysk през 1979 г. и веригата, продаваща стоки за бита, преживява бързо разрастване почти веднага. Оттогава тя нараства до повече от 2800 магазина в 52 държави в Европа, Близкия Изток и Азия и има 23 000 души персонал. Последният годишен доклад на компанията показва, че тя е реализирала приходи от 4 милиарда долара (26 милиарда датски крони) през годината до август 2018 г.

Според Forbes, Ларсен има богатство от 4,4 милиарда долара чрез групата си Lars Larsen Group, която, както и Jysk, притежава други мебелни фирми, съоръжения за голф, верига за суши и хотели. Брунсборг, неговият 47-годишен син, пое председателството на групата, след като Ларсен се оттегли през юни.

Любопитен факт от биографията му е, че през 2004 г. Ларсен става най-четеният автор в Дания, след като разпространи 2,4 милиона копия от своята автобиография във всеки дом в страната. Книгата, наречена „Здравей, казвам се Ларс Ларсен, имам добра оферта“, беше издадена по повод 25-ия рожден ден на Jysk.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: милиардер | кончина | JYSK | основател | Ларс Ларсен

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини