Вредните храни са по-смъртоносни и от пушенето, показва проучване

Най-големият убиец, буквално, е солта

Снимка: Pixabay
12:52 04.04.2019
Според ново проучване опасните лоши диети и лошият избор на храни са по-голям убиец от тютюнопушенето, пише Евронюз.

Анализът на почти 20-годишни данни за хранене от 195 страни показва, че бедните диети са убили 11 милиона души в световен мащаб през 2017 г.

Най-големият убиец е солта, за която е установено, че е съкратила живота на 3 млн. души, според глобалното изследване за болестите, публикувано от Lancet в четвъртък.

Сърдечно-съдовите заболявания са основен убиец за около 10 млн. от 11 млн. смъртни случая, свързани с храната.

Установено е, че консумирането на недостатъчно плодове е допринесло за смъртта на 2 милиона души, докато диета с твърде малко пълнозърнести храни е допринесла за смъртта на 3 милиона души.

Липсата на зеленчуци, етерични масла от морски дарове, ядки и фибри са сред другите основни фактори за по-кратък живот.

Но как точно храната влияе на здравето във всяка отделна държава?

Може би не е изненадващо, но поради високото съдържание на храни с омега-3 и фибри, Испания, Турция и Бангладеш имат някои от най-малкия брой смъртни случаи, свързани с диетата.

За разлика от това Узбекистан, Япония и Китай имат най-високата смъртност, свързана със солта.

Особено в Китай най-много са смъртните случаи поради сърдечносъдовите заболявания, свързани с храненето (299 смъртни случая на 100 000 души) и най-високите нива на смъртност, свързани с диетата (42 смъртни случая на 100 000 население).

Соевият сос, обичайно придружено със суши или кнедли, е с високо съдържание на сол.

Заменянето на лошите храни с по-добри може да предотврати един на всеки пет смъртни случая.

„Лошата диета е убиец. Хората - независимо от възрастта, пола, страната на пребиваване и социално-икономическия статус - до известна степен са засегнати от лоши хранителни навици”, казва съавторът на изследването д-р Ашкан Афшин, асистент по природни метрични науки в Института за здраве на Университета на Вашингтон.

"Ниският прием на здравословни храни и високият прием на нездравословни храни е водещата причина за смъртността в световен мащаб и в много страни".



Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: храни | смъртност | сол | диета | вредни

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини