Прокуратурата продължава да пуска в интернет доказателства срещу „ТАД Груп“

Новата порция разговори са публикувани с разрешението на наблюдаващия прокурор Евгения Станкова

Снимка: Спецпрокуратура
Специализираната прокуратура очевидно е решила да води досъдебното производство срещу служителите и собственика на „ТАД Груп“ освен в съдебната зала, но и в интернет. В желанието си да събере обществена подкрепа за действията си срещу 20-годишния експерт по сигурността Кристиян Бойков, управителят на фирмата Георги Янков и собственикът Иван Тодоров, държавното обвинение пусна днес в интернет трета порция „доказателства“ срещу тях.

От спецпрокуратурата подчертават, че доказателствата се пускат публично след съдебно обсъждане и с разрешението на наблюдаващия прокурор Евгения Станкова – жената, която публично заяви, че фирмата е хакнала пръскачите пред Народното събрание, с което е искала да предизвика „политическа дестабилизация“. Веднага след това от общинската фирма, управляваща пръскачките, заявиха, че това няма как да стане, тъй като системата е аналогова, а настройката се прави от човек „клапан по клапан“. От Столична община дори казаха, че най-близките градинки до Народното събрание се поливат с водоноска.

„Въпреки прозрачността, в публичното пространство продължават да се разпространяват манипулативни твърдения, които целят персонално злепоставяне на конкретни магистрати и цялостно компрометиране дейността на прокуратурата. Тревожен е подходът на определени лица, политически партии и медии да поставят собствените си амбиции над интереса на повече от пет милиона българи. Специализираната прокуратура споделя разбирането, че българските граждани имат право на информация по въпроси, които представляват за тях законен интерес, ако информацията не е държавна или друга защитена от закона тайна, или не се засягат чужди права“, обосновава решението си да пусне доказателствата днес прокуратурата.

Държавното обвинение припомня, че в резултат на действията на Бойков, Тодоров и Янков от сървърите на НАП са източени личните данни на над пет милиона български граждани, събрани са данни за лица, заемащи висши държавни длъжности, засегната е информационната сигурност на десетки държавни органи и търговски дружества.

Припомняме, че от НАП и правителството потвърдиха, че „Информационно обслужване“ никога досега не е подлагала на одит системата на НАП, за да се установят превантивно пропуските в сигурността. Въпреки това директорът на НАП Галя Димитрова не пое никаква отговорност за безпрецедентния теч в НАП, който беше отразен в големите международни медии, а бяха уволнени двама чиновника на ниско ниво.

Предстои Комисията за защита на личните данни да обяви каква ще е глобата за НАП. Максималната сума може да бъде до 20 млн. лв., но по неофициална информация ще е само 4 млн. лв. Засега не е ясно дали парите ще бъдат платени от бюджета на НАП, тоест с парите от заплатите и бонусите на служителите, или ще бъде преведен от Централния бюджет на държавата, тоест от парите на данъкоплатците.

Вижте третата порция доказателства срещу "ТАД Груп":

Експертна справкаРазпити жертвиКамери-ТАДАко сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: прокуратура | доказателства | Тад Груп | доказателства в интернет

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини