Румъния и Унгария трябва да предложат нови кандидати за еврокомисари

Правната комисия на ЕП окончателно отхвърли кандидатурите на Рована Плумб и Ласло Трочани

14:40 30.09.2019
Правната комисията към Европейския парламент окончателно отхвърли кандидатите за еврокомисари на Румъния и Унгария в понеделник и така двете държави ще трябва да предложат нови имена за членове на Европейската комисия. Второто гласуване потвърди решението на Комисията от миналата седмица да не допусне до изслушвания Рована Плумб (Румъния) и Ласло Трочани (Унгария) с още по-категорично мнозинство - 13 на 7 и 12 на 9 гласа, съобщи пресслужбата на ЕП.

И за Плъмб, която трябваше да получи ресор „Транспорт“ в новата Комисия, и за Трочани, който трябваше да поеме разширяването, има съмнения, че финансовите им декларации показват конфликт на интереси.

Така следващата стъпка е новият председател на Комисията Урсула фон дер Лайен да се свърже с Букурещ и Будапеща и да поиска правителствата да предложат нови кандидати за еврокомисари на мястото на двамата отхвърлени. Те ще бъдат изслушани от Европарламента между 9 и 17 октомври. 

Докато всички кандидати за еврокомисари не издържат успешно изпитите пред евродепутатите, новата ЕК не може да встъпи в длъжност. По-рано Европарламентът уточни, че ако изслушванията не преминат по график, гласуването на новата комисия няма да може да се състои на 23 октомври, както беше първоначално предвидено. Според графика Трочани трябваше да бъде изслушан от евродепутатите утре.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Румъния | Еврокомисия | Унгария | Урсула фон дер Лайен