Русия ще добави седем нови острова към територията си

Те са открити на сателитни снимки на архипелага "Нова земя" в Северния ледовит океан

Снимка: Pixabay
15:35 23.06.2019
Русия ще добави седем нови острова към територията си, за чието съществуване ще докажат океанографите от Руския северен флот. Експедицията им ще стартира през август или септември тази година. 

Островите са открити на сателитни снимки на архипелага "Нова земя" в Северния ледовит океан. Представителят на флота Алексей Корнис обясни, че новите острови се формират най-вече заради разтопяването на ледниците, покриващи повечето арктически архипелази. 

Учените обаче първо трябва да се убедят, че новооткритите острови са твърди, постоянни обекти, а не само част от ледник. Съществуването им трябва да бъде потвърдено от екип океанографи, който на място ще направи проучвания.

Арктическият регион е много важен за Русия, която се бори да извоюва правото си в ООН да разшири границите на континенталния шелф и да спечели площ от 1,2 млн. кв. км. Според някои оценки тази площ може да съдържа до 5 млрд. еквивалента тона петрол. 

През април 2019 г. подкомисията на ООН реши, че въпросната област географски принадлежи на Русия, което е крачка към постигане на целта.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: петрол | Русия | ледници | острови | Северен ледовит океан

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини