Русия забрани вноса на свинско месо от България

Изключение правят продуктите от свинско месо, които са преминали през специална термична обработка

Страната ни попадна в списъка на държави, от които Русия спира вноса на свински продукти, съобщиха за economic.bg от Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ). Руската Федерална служба по ветеринарен и фитосанитарен надзор е забранила вноса от България на живи свине, кланични продукти, ембриони и сперма от свине. Причината е бързото разпространение и регистрираните случаи на африканска чума по свинете у нас.

Изключение правят продуктите от свинско месо, както и суровини от свине, предназначени за производство на фуражи за животни с нестопанска цел или животни с ценна кожа, които обаче са преминали задължителна термална обработка. Тази обработка гарантира пълното унищожаване на заразата. Гаранция за унищожаване на вируса се предоставя чрез специална сертификация, без която продуктът не може да влезе на територията на Руската федерация.

Едновременно с тази забрана е въведено временно ограничение на транзита по територията на страната на живи свине и съдържащите свинско продукти.

Руската федерация също има регистрирани случаи на африканска чума по свинете. За да овладее разпространението на заболяването, една от мерките в страната е ограничаването на доставките на свински продукти от държави, в които има случаи на африканска чума.

До 23 август вносът на продукти от свинско месо от страни в ЕС може да се осъществява само чрез специален сертификат от ветеринарните служби, който гарантира, че месото не е инфектирано. Руската федерация има строги мерки към вноса на продукти още от 2014 година, когато наложи ембарго на страните от ЕС за някои селскостопански продукти.

Освен на България, забрана беше наложена и на Словакия, която е валидна в срок от неопределено време. Заради навлязлата епидемия по свинете на територията на Сърбия, страната също попадна в списък с държави, от които Руската федерация няма да внася свинско месо.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Русия | чума | забрана на внос

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини