Съдът определи кой е собственикът на марката „Лютеница Първомай“

Дружеството "Консервинвест" трябва да заплати обезщетение на "Булконс Първомай" в размер на 636 284 лв.

Софийският апелативен съд осъди на първа инстанция дружеството "Консервинвест" ООД за ползването на търговската марка "Лютеница Първомай". Решението на съда от 28 февруари 2018 г. постановява, че само "Булконс Първомай" може да използва това наименование и "Консервинвест" трябва да преустанови използването на марките „Първомайска лютеница“, „Първомайска лютеница, Домашна едросмляна“ и „Първомайска лютеница Ръченица“.

Стоките, които са предмет на нарушението, ще бъдат иззети и унищожени, а "Консервинвест" ООД трябва да заплати на "Булконс Първомай" обезщетение за претърпените имуществени вреди и пропуснати ползи в размер на 636 284 лв. по цени на дребно, както и разноските по делото. 

Българската компания „Булконс Първомай“ миналата година подаде заявление пред Министерството на земеделието, храните и горите за вписване на марката "Лютеница Първомай" в Европейския регистър на защитените наименования за произход и защитените географски указания. 

"Булконс" произвежда Лютеница Първомай от 1939 г. по традиционна технология с български първокачествени материали. През 2018 г. компанията инвестира през 5 млн. лв. в модернизиране на производствения процес. Част от средствата са европейско съфинансиране по Програмата за развитие на селските райони, а останалите са собствено финансиране. Обновени са напълно цеховете и са закупени изцяло нови машини. 
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: съд | марка | лютеница | Първомай | Булконс Първомай | Консервинвест