САЩ заплашиха Германия заради Huawei

Американският посланик в Берлин е пратил писмо до германското правителство

Снимка: БТА
11:17 12.03.2019
САЩ заплашиха Германия, че ще ограничат сътрудничеството си с нея по отношение на обмена на разузнавателни данни, ако страната използва оборудване на китайския технологичен гигант Huawei при изграждането на своите бъдещи 5G комуникационни мрежи, предава CNN. Това става ясно от писмото на американския посланик в Берлин Ричард Гренъл, което той е изпратил до германското правителство миналата седмица. Информацията за кореспонденцията е изтекла в медиите от страна на американски служител, запознат с въпроса.

Федералният министър на икономиката и енергетиката наистина е получил писмо, потвърждава и Матиас Велер, говорител на германското правителство. По думите се очаква бърз отговор.

На 7 март Германия обяви, че няма да забрани на никоя компания да наддава за 5G договори, което означава, че и Huawei ще може да се пробва.

Писмото до германското правителство е поредният опит за предупреждение от страна на САЩ в лицето на висши държавни служители, включително и на вицепрезидента Майк Пенс, към техните партньори, че ще има последствия за тях, ако използват устройства на Huawei. Опасенията са свързани със съмненията, че оборудването на компанията се използва за шпионаж от властите в Пекин.

Huawei е най-големият производител на телекомуникационно оборудване в света, чиито технологии се използват по целия свят, дори в САЩ. Проникването на китайския играч е толкова силно, че дори големите безжични американски оператори и самото федерално правителство да забранят използването на бранда, технологиите на компанията вече са внедрени от редица малки доставчици на услуги в страната, осигуряващи например интернет достъп в селските райони.

Huawei с подкрепата на властите в Китай стартира съдебно дело срещу САЩ заради закона, който забрани на правителствените агенции да купуват оборудването на китайския технологичен гигант. Компанията твърди, че законодателството е противоконституционно.

5G мрежата от следващо поколение е актуалната вълна пред технологичните и телеком компании по целия свят, които се подготвят за внедряването на новата инфраструктура и пускането на пазара на устройства, които да я поддържат. 5G обещава 100 пъти по-бързи и по-надеждни комуникации от сегашните. Това е пазар, който ще струва милиарди, тъй като изисква както изграждането на нови мрежи, така и създаването на нови устройства.

Офанзивата срещу Huawei, най-големият телекомуникационен производител и вторият по големина производител на мобилните телефони в света, идва на фона на тази надпревара. Както и на задълбочилата се търговска война между Китай и САЩ.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: САЩ | Германия | заплаха | Huawei | разузнаване | 5G мрежи | партньорски отношения

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини