След три провала: Фон дер Лайен има нужда от време да намери достойни еврокомисари

Ако новата комисия не може да се сформира до 23 октомври, Жан-Клод Юнкер ще продължи да я ръководи и след 1 ноември

Снимка: БТА
22:08 10.10.2019
Новоизбраният председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен има нужда от още време да реши проблемите около кандидатурите за еврокомисари. Това заяви самата тя само няколко часа след като Европейският парламент отхвърли Силви Гулар - френската кандидатура, която бе отхвърлена заради течащи в момента разследвания срещу нея.

Фон дер Лайен отбелязва в свое изявление, че досега 23-ма кандидати са одобрени „в прозрачен и демократичен парламентарен процес“.

По нейните думи остава открит процесът по определянето на нови кандидати от Франция, Унгария и Румъния. „Трябва да ускорим процеса, но всички страни имат нужда от време, за да определят следващите стъпки“, добавя тя след извънредна среща с председателя на ЕП и ръководителите на парламентарните групи на мнозинството от Европейската народна партия, социалистите и "Обнови Европа".

Комисията на Фон дер Лайен трябваше да бъде гласувана от ЕП на 23 октомври, за да встъпи в длъжност от 1 ноември. Ако тези срокове не бъдат спазени, Комисията под председателството на Жан-Клод Юнкер ще остане на работа по-дълго, но след 31 октомври няма да може да взима решения и да предлага ново общностно законодателство.

Припомняме, че Правната комисия вече отхвърли кандидатурите на Румъния и Унгария заради конфликт на интереси във финансовите им декларации. Днес беше отхвърлена кандидатурата на Силви Гулар, а ресорът на гръцкия еврокомисар – „Запазване на европейския начин на живот“, предизвика много полемика.



Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Урсула фон дер Лайен |

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини