Столична община вече няма да плаща на посредник за SMS паркирането

За клиентите няма да има промяна в тарифите

18:14 05.08.2019

Общината в София вече няма да плаща на фирма-посредник за SMS паркирането в "синя" и "зелена" зона. Центърът за градска мобилност (ЦГМ) придобива системата за обработване на SMS-и, съобщи БНТ. Това ще позволи на дружеството да намали и финансовите си разходи.

До момента тази дейност е минавала през фирма-посредник между дружеството и мобилните оператори, но договорът с нея изтича през септември.

ЦГМ е обявила процедура за възлагане на обществена поръчка на договаряне по реда на ЗОП с мобилните оператори и доставчици в България за предоставянето на услугата паркиране в "синя" и "зелена" зони чрез SMS-и.

Договорите с доставчиците на услугата ще са за срок от 5 години, а общата прогнозна стойност на поръчката е 7,9 млн. лева за целия петгодишен период.Това представлява до 12 % от общите приходи от услугата.

За сравнение до 2015 г. процентът, който е взиман от фирмата -посредник, е бил 15 на сто, а за последните 4 години е 13 на сто. В настоящата обществена поръчка е до 12 на сто.

За самите клиенти на зоните за почасово платено паркиране няма да има промяна в тарифите.

До края на годината от Център за градска мобилност планират да пуснат и т.нар. дигитален талон за паркиране през мобилни приложения.

Дигиталният талон позволява на водачите на автомобили да имат по-голям избор при заплащане на престоя при паркиране в зоните, а не само чрез хартия, на паркомат или с SMS-и.

Приходите от зоните за почасово платено паркиране се инвестират обратно в системата като 50 % от тях отиват за възстановяване на тротоари, изграждането на паркинги и поддържането на самата зона за почасово платено паркиране, в която вече има близо 30 000 места.

Останалите средства от приходите отиват за покриване на транспортната задача на градския транспорт.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: София | посредник | синя зона | зелена зона | SMS паркиране | Център за градска мобилност | ЦГМ

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини