Технологични компании ще получат до 7 млн. лв. по ОПИК

Отпускането на средствата ще започне още това лято

Снимка: Фонд на фондовете
14:06 29.05.2019

Между 1.5 и 7 млн. лв. финансова помощ ще получат избрани български високотехнологични компании. Те ще бъдат подбрани от обединението „Морнингсайд Хил“, което днес подписа договор с Фонда на фондовете да управлява 47.1 млн. лв. европейски средства от Фонда за рисков капитал по европейската оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020 (ОПИК).

Към тези пари обединението, в което влизат Павел Велков, Екатерина Велкова, Делян Ганев и Тодор Мутафчийски, ще предостави допълнително частно съфинансиране, като така общите средства, които ще бъдат раздадени на компаниите, достигат 67 млн. лв.

Екипът на избрания фонд мениджър има над 10-годишен опит в почти всички инструменти от палитрата на инвестициите като дялово инвестиране, публично търгувани акции, държавни и корпоративни облигации, деривативни инструменти и инвестиции в компании в затруднено финансово положение. Ключовите лица в него са придобили опита си в Европа, Америка и Африка. Разполагат с познания както в кредитирането, структурирането на сделки на местни, и международни пазари, така и в управление на разрастващи се бизнеси, а също така имат международен опит в преките инвестиции и в набирането на капитал за инвестиционни фондове.

„Морнингсайд Хил“  планира да инвестира в компании от сферата на производството на стоки използващи нови технологии, които позволяват намаляването на разходите за единица продукт; високи технологии, софтуер и хардуер; електронна търговия; продукти или услуги, въведени в други държави, но все още не присъстващи в региона и др.

Фондът за рисков капитал се отличава със значителния размер на инвестициите, които ще бъдат осъществени във всяка подкрепена компания – от 1.5 до 7 млн. лв. Целта на инструмента е да подпомогне високо технологични фирми с изразен рисков профил, които имат нужда от съществено финансиране, за да утвърдят и разраснат дейността си. Фонд мениджърът ще оказва и стратегическа подкрепа за достъп до нови пазари и експертиза, чрез подобрение на корпоративното управление и цялостния капацитет.

По повод подписването Александър Георгиев, изпълнителен директор и зам.-председател на УС на Фонд на фондовете изрази благодарността си за свършената работа и сподели следното: „Със създаването на вече няколко фонда за подкрепа на стартиращи компании и такива в ранен етап на развитие, ние от Фонд на фондовете, предоставяме на бизнеса един сравнително нов за България начин за финансиране на неговите проекти. Работим активно в посока на това да осигурим ресурс, експертиза и възможности за създаване на максимално благоприятна нормативна база, така че с всяка стъпка да се приближаваме към водещите икономики в дяловото инвестиране“.

Очаква се „Морнингсайд Хил“ да започне да предоставя финансиране на избраните от него компании още това лято.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: финансова помощ | софтуер | фирми | компании | фонд на фондовете | дружества | хардуер | ФНФ | Александър Георгиев | високотехнологични компании

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини