Търговският баланс на Еврозоната е във фокуса на инвеститорите

Очаква се лек ръст на разрешителните за строеж в САЩ през юли

Снимка: Pixabay
Щатските индекси изпратиха положителна сесия в четвъртък под влиянието на добрите данни за търговията на дребно в САЩ. Индустриалният бенчмарк Dow Jones нарасна с 0.93% до 25579 пункта, а широкият S&P 500 – четвърт процент до 2847 пункта. На червена територия обаче остана технологичният NASDAQ, който се понижи с 0.09 на сто до 7766 пункта.

Информацията за търговията на дребно беше за сериозен ръст през миналия месец, надминавайки прогнозите на анализатори. Потребителските разходи са се увеличили в магазините и ресторантите, което подсказва, че потребителските нагласи все още не са повлияни от тревогите на финансовите пазари.

Междувременно лидерът в търговията на дребно Walmart изнесе отлични данни за миналото тримесечие и увеличи прогнозата си за годината. Повишенията на Уолстрийт идват след тежката сесия в сряда, по време на която Dow Jones записа най-лошия си ден на годината след спад от 800 пункта. Причина беше геополитическата несигурност и забавянето на глобалната икономика, а поводът – спадът на доходността по 10-годишните американски ДЦК под тази на 2-годишните – явление, което се смята за предшестващо рецесия. Доходността по 10-годишните и 30-годишните държавни ценни книжа достигна  до съответно 1.502% и 1.954%.

Сред корпоративните акценти се открои General Electric, чиито акции поевтиняха с 11.3%, след като се появи информация, че в даден момент компанията е била на ръба на това да изпадне в несъстоятелност.
В Европа немският бенчмарк се раздели с 0.7 на сто до 11412 пункта, а британският FTSE – с 1.13% до 7067. Френският САС отчете спад от 0.27 на сто до 5236 пункта. Междувременно цената на петрола продължава да пада.

В края на деня европейският бенчмарк Брент се понижи с 1.11% до 58.31 долара за барел, а щатският лек суров петрол – с 0.46% до 54.68 долара. Златото пък успя да обърне тенденцията от началото на щатската сесия и я приключи на положителна територия с ръст от 0.46% до 1523 долара за тройунция.

Акценти днес

Търговски баланс – Еврозона

За финала на седмицата ще видим данни за търговския баланс на Еврозоната в 12:00 часа, като според анализатори той ще се понижи до 16.3 млрд. евро през юни спрямо ръста до 23 млрд. евро през май.

Данни за разрешителните за строеж – САЩ

В 15:30 часа ще разберем дали има промяна в разрешителните за строеж в САЩ. Очаква се лек ръст през юли. Същото важи и за началното строителство в страната.

Инструмент на фокус - Apple

Акциите на технологичния гигант сформират възходящо движение след пробива под възходящия канал от май до края на юли. Индикаторът Стохастик бележи възход и е около 50 пункта, което ни кара да смятаме, че скоро е възможно Ябълката да атакува 210 долара на акция. Ако това се случи, ще може да се говори и за възстановяване на движението над канала. Като за начало е хубаво да се изчака котировките да се отдалечат над 50-дневната средна, тъй като в последните дни кръжат малко над нея.

EUR/CHF

Европейската двойка продължава движението си в рамките на низходящ канал, като през последните три месеца и половина напредването на швейцарския франк спрямо еврото е бавно и стабилно. Осцилаторът MACD е отворен в негативна територия и очакваме спадът да се задълбочи. Възможно е краткосрочно поскъпване и отскок от подкрепата, но той може да се използва за продажба на по-високи цени.

Coffee NY

Образуваният низходящ канал на нюйоркското кафе достигна минимума от средата на юни и образува формация триъгълник. Сигнал за ограничаване на загубите би бил обръщане и повишаване на Стохастик в комбинация с поскъпване над 96 долара. Продължение на движението и сигнал за продажба ще имаме при спад на цените под 92.50-93.00 долара, което е и по-вероятния сценарий според нас. Бихме препоръчали да се изчака потвърждение на посоката на движение преди вход в позиция.

NASDAQ

След пробива на 50- и 200-дневните пълзящи средни технологичният индекс не прави резки движения и се движи в изключително тесен диапазон. Впечатление прави обаче възходящото пресичане на Стохастик и излизане от зоната на продавачите, което се счита за бичи сигнал. Очакванията ни са за поскъпване, но за по-предпазливите инвеститори бихме препоръчали да изчакат изкачване в рамките на канала за покупка.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.

Източник: http://www.elana.net/bg/trading/index.html

Етикети: еврозона | търговски баланс

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини