Тръмп е обсъдил идеята САЩ да купи Гренландия

Американският президент смята, че това е начин Щатите да си разширят територията

Снимка: БТА
08:47 16.08.2019
Президентът на САЩ Доналд Тръмп е разговарял на тайно със свои помощници и съветници за идеята му САЩ да купят остров Гренландия, собственост на Дания. Държавният глава вижда в подобна сделка шанс да разшири територията на Щатите, пише Reuters, цитирайки двама свои източника, запознати със ситуацията.

Идеята за закупуване на ледената, автономна датска територия, намираща се между Северния Атлантически и Северния ледовит океан е смятана от някои съветници за шега, но е възприета по-сериозно от други, са казали източниците.

Президентът Хари Труман беше предложил да купи Гренландия през 1946 г. за 100 млн. долара.

Тръмп, който е на работна ваканция в своя голф клуб в Бедминстър, Ню Джърси, предстои планира първото си посещение в Дания в началото на септември. Няма индикации, че закупуването на Гренландия ще бъде на дневен ред по време на разговорите му с датските власти.

Военновъздушната база Thule в Гренландия е най-северната база на американските военни.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини