Тръмп отговори на Китай и повиши вносните мита на 30%

Търговската война отново ескалира, след като Пекин обяви нов кръг тарифи за американски стоки

Снимка: БТА
10:56 24.08.2019
Американският президент Доналд Тръпм не се забави с отговора си и на свой ред повиши митата за повечето китайски стоки, след като в петък Пекин наложи тарифи за внос от САЩ на стойност 75 млрд. долара. Сега вкарването на производство от Китай в Щатите ще струва още по-скъпо, предава CNN. 

Тръмп заяви, че САЩ ще повишат тарифите от 25% на 30% за стоки на стойност 250 млрд. долра, които вече се облагат с данък от 1 октомври. Той заплаши да увеличи и тарифите за останалите 300 млрд. долара внос от Китай от 10% на 15%. 

Последната обявена партида мита за 300 млрд. долара засяга предимно потребителски стоки. По план новите тарифи трябва да влязат в сила от 1 септември, но повечето стоки ще останат безмитни до 15 декември. Отлагането дойде с мотива, че не бива да се затрудняват хората по време на предстоящите празнични месеци. 

Новината за повишаването на вече действащите тарифи дойде часове, след като Пекин обяви новия си кръг тарифи за американски внос. Китай ще постави допълнителни тарифи от 5% или 10% върху вноса от САЩ, считано от 1 септември, се казва в изявление, публикувано от китайското финансово министерство.

„Имаме малко скарване с Китай и ние ще го спечелим“, каза Тръмп пред репортери в петък вечер, непосредствено преди заминаването си за срещата на върха на Г-7 във Франция. 

Това е поредната ескалация в конфликта между двете най-силни икономики в света. Анализаторите все повече акцентират върху отражението на конфликта върху световната икономика, която се забавя. 
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Китай | САЩ | Доналд Тръмп | тарифи | търговска война | мита

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини