Турската икономика изненада приятно

Годишният спад на икономиката е по-малък от очаквания, а тримесечните данни дори показват ръст

Снимка: БТА
15:57 02.09.2019
Турската икономика се е свила по-малко от очакваното през второто тримесечие, пише Reuters. Реалният растеж на брутния вътрешен продукт (БВП) е отрицателен с 1.5% на годишна база, което според експерти означава, че икономиката се отърсва от рецесията, породена от валутната криза миналата година.

Добрите новини се виждат по-ясно, когато се сравни спрямо първото тримесечие на 2019 г. – растежът е 1.2%. Това е второ поредно положително изменение.

До първото полугодие на 2018 г. турската икономика растеше с над 5% всяко тримесечие, но страната загуби подкрепата на САЩ и Европейския съюз – от една страна заради твърдите действия на президента Ердоган срещу политическите му противници, а от – заради намесата му в работата на централната банка и противопоставянето със САЩ в Сирия.

Турската лира се обезцени с около 30% за една година, а инфлацията в един момент достигна 25%. Това срина покупателната способност на населението и оскъпи вноса на страната.

Сегашните данни обаче са по-добри от прогнозите на анализаторите, анкетирани от Reuters. Според тях свиването на годишна база през второто тримесечие трябваше да е 2%, а за цялата 2019 г. растежът да е нулев.

Потреблението през второто тримесечие е било по-голямо от очакваното, а нетният износ, подпомогнат от слабата лира, също е ограничил до известна степен свиването на икономиката.

„Смятаме, че отблъскването от дъното започна от второто тримесечие“, пише Муамер Комуркуоглу, икономист в Is Yatirim. „Но възстановяването засега е крехко и степента му ще се определя от хода на намаляване на лихвите на централната банка и апетита към глобалния риск“, казва той.
След данните турската лира поскъпна леко спрямо долара до 5.80 за брой.

Миналата година валутната криза, породена от дипломатически спор с Вашингтон и съмненията за независимостта на централната банка, сложи край на бума на строителството, подтикнат от евтиния чуждестранен капитал.

Лирата се е обезценила с около 10% от началото на тази година, но успокояването на инфлацията през последните месеци отвори вратата за намаляване на основните лихвите под 20% през юли и започването на паричен цикъл на облекчаване.

Бизнес инвестициите, задържани от високите разходи за заеми и валутната несигурност, намаляват през второто тримесечие и поддържат общия БВП на отрицателна територия. Промишленото производство отслабна значително през юни.

Но други данни предполагат обрат при най-голямата икономика в Близкия изток, въпреки рисковете пред нея, включително търговската война, която може да доведе до глобален спад.

Бизнес проучване на PMI, публикувано отделно в понеделник, показа, че след 17-месечно свиване турската производствена активност намалява скромно през август, което предполага, че фирмите може да са готови за връщане към растеж.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Реджеп Ердоган | турска икономика | икономика на Турция

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини