Турция е основен проблем за българските тютюнопроизводители

Асоциацията на тютюнопроизводителите призова правителството да реши проблема с нелоялната конкуренция при нарязания тютюн

Снимка: Wikimedia
Българските тютюнопроизводители търпят нелоялна конкуренция от страна на турските производители и дори от самата турска държава. Върху този голям проблем за българските тютюневи стопани акцентира председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите (НАТ) Цветан Филев.

Той обясни, че преди дни представителите на компаниите от Асоциацията са участвали в Световния Експо форум в турския град Самсун, където са обсъдили производството на ориенталски тютюн. Имали са възможност да научат информация как стоят нещата в тютюневия сектор на Балканите като цяло.

„Освен за България, вече имаме представа за развитието на сектора в Турция, Македония, Азербайджан и Гърция. Там буквално е разрешено на тютюнопроизводителите, след като произведат суровината си, да си я нарежат собственоръчно и да я продават, както свободно се продават краставиците и доматите. Вади аркадашът една кутия от обувки, пълна с тютюн, свива малки пакетчета от по 50 грага и за по около долар ги продава. От един килограм се правят 20 такива пакетчета и така за 20 долара се продава килограм нарязан тютюн”, обясни Филев.

Той посочи, че това е несъмнено лоша земеделска практика, но в името на икономиката си югоизточната ни съседка си затваря очите – по принцип не е разрешила на тютюнопроизводителите да продават така продукцията си, но и не им е забранила. „За 2017 г. в Турция имахме произведени 83 хил. тона ориенталски тютюн, за 2018 г. – 65 хил. тона. В България за 2018 г. произведеният ориенталски тютюн е бил 6 хил. тона”, каза председателят на НАТ.

Той обясни, че случващото се на българо-турската граница личи в данните за контрабандните тютюневи изделия в България, според които в Свиленград незаконната търговия не само на имитации на маркови цигари, но и на незаконно нарязан и пласиран тютюн, е с най-висок процент.

„В България тютюневата суровина може да се продава само на лицензирани за целта търговски представители, на които Министерството на земеделието и храните издава разрешения за търговия с тютюн, а Министерски съвет им издава лиценз за преработката на този тютюн. Апелът ми е да се обърне повече внимание на тази тема и институциите, които много добре си вършат работата в борбата срещу контрабандата на цигари, да се справят и с контрабандата на нарязан тютюн”, обърна се Филев към премиера Бойко Борисов.

Той пък му отговори, че от началото на годината досега гранична полиция е заловила 11.5 тона незаконен нарязан тютюн.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Бойко Борисов | цигари | Турция | контрабанда | тютюн | тютюнопроизводители | тютюневи изделия | нарязан тютюн | Цветан Филев

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини