Въвеждат електронна регистрация за търговците на цигари в ЕС

Всяка кутия цигари след 20 май ще бъде маркирана с уникален код

Снимка: Pixabay
12:45 04.04.2019
Нова система за наблюдение и проследяване на цигари и тютюн за пушене влиза в сила в ЕС от 20 май 2019 г. Всяка потребителска опаковка, произведена след тази дата, ще бъде маркирана с уникален код. За да получат такъв, всички търговци на едро и дребно трябва да се регистрират в системата. Издател на уникални идентификатори е Печатница на БНБ АД. 

Регистрацията на търговците ще се извършва само по електронен път от 15 април на адрес:  www.bgtpd.com. Всеки търговец трябва да подаде онлайн заявление на адрес: www.bgtpd.com, за да получи по един идентификационен код за икономически оператор и за обект(и), който (които) той управлява. Собствениците на магазини трябва да заявят с колко обекта разполагат при подаване на заявлението.

За регистрация и получаване на код търговците трябва да разполагат с валидно разрешително за търговия с тютюневи изделия, регистрирани в публичния Регистър, валиден квалифициран електронен подпис по Закона за електронния документ и електронните удостоверителни услуги, валиден имейл адрес, на който да бъде изпратено потвърждение от Печатницата на БНБ за успешна регистрация в системата и самите кодове, както и телефон за връзка. 

Българска асоциация на тютюневата индустрия отправя покана към всички търговци на дребно на тютюневи изделия да се регистрират максимално бързо с цел безпрепятствено преминаване към прилагане на новите изисквания на системата за проследяване от 20 май 2019 г.  Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: ЕС | цигари | търговци | код | електронна регистрация

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини