Заплатите в столичния градски транспорт ще се вдигнат с 30% до 2022 г.

Общинарите гласуваха 10% увеличение за година от 2020 г.

18:40 11.07.2019
Столичният общински съвет прие днес предложението на кмета Йорданка Фандъкова за увеличаване на заплатите на шофьорите в градския транспорт с по 10% от 2020 г. до 2023 г.

По думите на зам.-кмета по транспорт Дончо Барбалов с 20 млн. лв. ще се увеличи общата сума на възнагражденията на работещите в столичния обществен транспорт през 2020 г. Фандъкова пък обеща от 1 април тази година основната заплата на шофьорите от „Столичен електротранспорт“  и „Столичен автотранспорт“ да бъде 1150 лв. Средното възнаграждение е 1800 лв., което включва парите за стаж,храна,премии и приходи от продажба на билети. Това е второ увеличени, след като през февруари заплатите бяха вдигнати с 10%.

Припомняме, че през март шофьорите от градския транспорт в столицата излязоха на протест пред сградата на общината с искания за увеличение на заплатите и по-добри условия на труд. Освен това от синдикатите поискаха разреждане на линиите и спиране на нощния градски транспорт, заради недостига на кадри. След техния протест стана ясно, че за попълване на бройката на липсващи шофьори ще се търсят такива от провинцията. 

Опозицията е на друго мнение

Съветниците от БСП не подкрепиха повишаването на заплатите чак от догодина.

„В транспортна комисия, която заседава през зимата дадохме обещание, че при актуализация на бюджета ще търсим възможност за увеличаване на работните заплати и отпускане на средства за подобряване на битовите условия, които бяха основен момент в техните искания. Темата с извънредните часове също ги притеснява", припомни Калоян Паргов и подчерта, че иска увеличение на възнагражденията на служителите от днес, а не през 2020 година.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: заплати | Йорданка Фандъкова | Столична община | градски транспорт | автобус