Жалба спря още една процедура за „Турски поток“ през България

Румънска компания обжалва търга за изграждането на двете компресорни станции на стойност 351 млн. лв.

15:48 14.06.2019
Търгът за изграждане на две компресорни станции на обща стойност 351 млн. лв. е обжалва и има вероятност да бъде забавен. Съоръженията са част от разширението на „Турски поток“ през България, като изборът на строител на тръбата също се обжалва заради изненадващата смяна на изпълнителя на проекта.

Новата жалба е пусната в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) от румънския доставчик на тръбопроводни системи J. Christof E&P Services S.R.L., който възразява срещу разяснения, предоставени от „Булгартрансгаз“ във връзка с въпроси, повдигнати от потенциални участници в процедурата. Разясненията засягат различни аспекти на процедурата, включително достъп до документи, части от техническата спецификация, изисквания за участие и др.

Процедурата ще бъде спряна, докато регулаторът не излезе с решение по казуса. КЗК може да разпореди предварително изпълнение на процедурата или да уважи искането на румънската компания и процедурата да бъде спряна.

На 11 юни „Булгартрансгаз“ съобщи, че в рамките на обществената поръчка са получени само две предложения за изграждане и въвеждане в експлоатация на две компресорни станции „Расово“ и „Нова Провадия“. Оферти за участие дадоха:
  • Д3ЗД „Расово – Провадия КС“, с участници в обединението „КЛИМАТРОНИК“ ЕООД, ЗАО „АЛВОРА“, ТОВ „ПОЛТАВАСПЕЦМОНТАЖ“ и ТЕК–КУАТРО АД;
  • ДЗЗД „ФЕРОЩАЛ БАЛКАНГАЗ“, с участници в обединението „Ферощал индустрианлаген“ ГмбХ, „Главболгарстрой“ АД и „Главболгарстрой интернешънал“ АД.
Търгът, който стартира през април, предвижда проектиране компресорните станции, доставка на материали и оборудване, както и извършването на строителните дейности.

Това е втората жалба, подадена срещу „Булгартрансгаз“ във връзка с разширението на „турски поток“ в България – спорен проект, със спорна рентабилност и все още без категорично одобрение нито от страна на Европейската комисия, нито от Москва. Първата жалба е на италиано-саудитския „Консорциум Аркад“, който обжалва изненадващото решение на „Булгартрансгаз“ да го смени като изпълнител на проекта и да избере вторият в класирането в обществената поръчка - „Газово развитие и разширение в България“.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: жалба | Турски поток | обжалване на поръчка | Турски поток през България

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини