Желязков: Правителствата може да помогнат за по-евтини 5G услуги

Предложението му е държавите да се ангажират с изграждане на високоскоростни комуникационни мрежи в отдалечени и слабо населени райони

Снимка: Министерство на транспорта
17:44 10.09.2019
Изграждането на 5G свързаност изисква огромни инвестиции от страна на телекомуникационни оператори, а това може да доведе до високи цени на предоставяните услуги. За да се избегнат те, е необходима намесата на правителствата. Това каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков по време на кръгла маса за ролята на високоскоростните цифрови мрежи в Будапеща, част от програмата на форума на Международния съюз по далекосъобщенията ITU Telecom World 2019.

Предложението на Желязков е държавите да се ангажират с изграждане на високоскоростни комуникационни мрежи в отдалечени и слабо населени райони, които не представляват интерес за бизнеса. „По този начин операторите ще се насочат само към осигуряване на връзка от основното трасе до домовете и офисите, което би намалило финансовата тежест“, обясни той.

Министърът е категоричен, че правителствата трябва да създадат среда за насърчаване на инвестициите и разгръщането на 5G мрежи и услуги. Важен елемент на разходите е стойността на радиочестотния спектър, заяви по време на форума Росен Желязков. „Разбира се, разпределението на честотите и определянето на цените за него, е суверенно право на всяка държава, но вярвам, че това е област, която трябва да бъде разгледана в усилията за насърчаване на 5G мрежи и услуги", посочи той.

Желязков обърна внимание и на сигурността. Бизнесът и гражданите трябва да бъдат убедени, че използваните услуги са защитени. Затова правителствата трябва да установят надеждни правила за киберсигурност. 

„Важно направление е усъвършенстването на цифровите умения и образованието. Това е социален елемент, без пряко въздействие върху 5G бизнеса. В същото време тази дейност е основна за дигиталното общество", изтъкна още министърътАко сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: цени | инфраструктура | 5G | Росен Желязков | телеком оператори | 5G мрежи | министър на транспорта

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини