А1 демонстрира самостоятелна 5G мрежа - втората в Европа

Показано бе как робот извършва същите движения и жестове с почти никаква времева разлика

Снимка: A1
След редица тестове през последните месеци българският телеком оператор А1 днес демонстрира и възможностите за комуникация в самостоятелна (standalone) 5G мрежа. Това се случва в партньорство с китайския доставчик на оборудване ZTE, а по думите на техническия директор на компанията, Красимир Петров - за първи път в България и за втори изобщо в Европа. 

Той каза още, че всички досегашни тестове у нас са били правени на междинния "non-standalone" стандарт, при който на практика се използва 4G като опорна мрежа. "Единствено с напълно самостоятелна 5G мрежа обаче може да се постигнат супер бързите скорости, извършването на критична комуникация с минимално закъснение на сигнала и безпроблемната комуникация между много свързани една с друга машини", коментира Петров.

На живо днес А1 и ZTE направиха демонстрация на 5G връзка с минимално закъснение на сигнала. Показано бе как робот извършва същите движения и жестове с почти никаква времева разлика като намиращия се в близост до него човек. Командите бяха приемани чрез сензорите по ръцете на мъжа. 

А1 стартира своите 5G експерименти официално през юли тази година, когато Комисията за регулиране на съобщенията започна да отдава тестови честоти. От телокома уверяват, че са готови да предложат услуги от ново поколение веднага щом получат лиценз за реално ползване. Досега една от спънките бяха високите такси, но неотдавна стана ясно, че държат е готова да подаде ръка на бизнеса и да ги направи по-евтини. Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: робот | А1 | 5G мрежа

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини