Again Capital: Петролът ще поскъпне през втората половина на годината

Светът бързо трябва да премине през процес на рецесия, който неминуемо ще настъпи, казва Джон Килдаф

09:05 14.03.2020

Цената на петрола ще се повиши през втората половина на годината, прогнозира Джон Килдаф, анализатор в инвестиционния фонд „Again Capital“, в интервю за БНР. „Ниската стойност на енергийните продукти в момента е нужен стимул за икономиката, защото оставя допълнителен ресурс на домакинствата. Въпреки че те ограничават пътуванията си заради вируса“, казва Килдаф.

Според него светът трябва да се концентрира върху бързото преминаване през рецесия, която неминуемо ще настъпи. Саудитска Арабия намери точния момент, за да обяви ценова война на Русия, но нито едно правителство на държава - производителка на „черното злато“ няма да издържи дълго с много ниски цени на суровината, предупреди още експертът.

Припомняме, че напрежението между Саудитска Арабия и Русия ескалира, след като арабската страна – най-големият производител на петрол – обеща да освободи от запаса си рекордните 12.3 млн. барела на ден следващия месец – огромна продукция, която може да „наводни“ пазара на петрол.

Увеличението в добива на петрол е с близо 25% над февруарския, което е над производствения капацитет на държавната нефтена компания Saudi Aramco, сигнализирайки, че кралството дори ще използва своите стратегически запаси, за да снабди пазара с толкова много петрол, толкова бързо. За сравнение, през февруари Саудитска Арабия произвеждаше средно по 9.7 млн. барела на ден.

Междувременно изминаващата седмица се оказа най-тежката за цените на петрола от финансовата криза през 2008 г., въпреки че в петък сутрин отчетоха повишение от 5%. Цените на петрола намаляха наполовина от началото на годината заради засегнатото от коронавируса търсене и неуспеха на Русия и ОПЕК да постигнат нова сделка за свиване обема на производството на „черно злато“.

 Така двете страни започнаха ценова война помежду си, в която саудитците обявиха, че увеличават производството си на петрол с 2.5 млн. барела на ден през април до рекордните за страната 12.3 млн. барела на ден. Към страната със същите намерения се присъединиха още Обединените арабски емирства, Ирак и Кувейт.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: петрол | цени | поскъпване | прогнози

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини