Ананиев разреши посещенията на паркове за деца и родителите им

С маски, на 2.5 м дистанция, без сядане на пейки и без алкохол

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков
15:36 26.04.2020

От утре посещенията на градските паркове и градини се разрешава за деца до 12 години и техните родители или членове на семейството в часовия диапазон между 9:30 ч. и 18:30 ч. всеки ден. Това гласи новата заповед на здравния министър Кирил Ананиев, за която обеща по-рано днес премиерът Бойко Борисов.

Новата заповед ограничава времето за разходки на кучета. Стопаните им могат да посещават парковете и градините преди 9:30 ч. сутрин и след 18:30 ч. всеки ден.

Посещенията на градски паркове и градини трябва да се осъществяват при стриктното спазване на  противоепидемичните мерки, припомнят от здравното министерство.

Задължително е носенето на предпазни маски в парковете, спазването на физическа дистанция от 2.5 метра, влизането в и излизането от парковете и градските градини през обозначените за целта места, както и придвижването по обозначените маршрути.

Забранява се консумацията на алкохол на територията на парковете и градините. Гражданите трябва да избягват контакт с повърхности, в т.ч. сядане на пейки и тревни площи, както и да съблюдават всички противоепидемични мерки и указания на лицата, изпълняващи служебните си правомощия.

Остава в сила забраната за посещения на спортни и детски площадки и съоръжения на открити и закрити обществени места.

На база заповедта на министъра на здравеопазването, кметовете на общини следва да създадат необходимата организация за прилагане мерките, съобразно спецификите на съответните градски паркове и градини на територията на общините.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: София | Йорданка Фандъкова | паркове | извънредно положение | разхлабване на мерките | отваряне на парковете

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини