Фондацията на Бил Гейтс влага „всичко“ срещу Covid-19

Пандемията може да струва на световната икономика десетки трилиони долари, посочи Бил Гейтс

Фондацията на Бил Гейтс влага „всичко“ срещу Covid-19

Снимка: БТА

7286 ~ 1 мин. четене

Фондацията на милиардера Бил Гейтс ще съсредоточи всичките си ресурси за борба с коронавируса, предава Financial Times.

Филантропът и основател на Microsoft Corp. заяви, че фондацията, носеща неговото и това на съпругата му Мелинда име, с ресурси от над 40 млрд. долара, ще инвестирацялото си внимание“ върху пандемията и търсенето на ваксина срещу нея. Вирусът Covid-19, който избухна в Китай в края на 2019 г., уби повече от 200 хил. души и вече срива икономиката по света.

„Икономиките ще пострадат от значително намалените нива на икономическа активност, невиждани от години. Пандемията може да струва на световната икономика десетки трилиони долари“, посочва пред FT Гейтс.

Досега фондацията е дарила 250 млн. долара за подпомагане на борбата с коронавируса и пренасочва отдели, посветени на борбата с други болести, към битката срещу пандемията.

„Отделите, които са фокусирани върху ХИВ, малария, полиолиелит почти изцяло преместиха вниманието си върху коронавируса“, допълни Гейтс.

Гейтс също защити Световната здравна организация срещу обвиненията на президента на САЩ Доналд Тръмп, че институцията се е провалила в реакцията си срещу заразата.

„СЗО очевидно е много, много важна организация и всъщност трябва да получи допълнителна подкрепа за изпълнението на своята роля по време на тази епидемия“, каза Гейтс. Според него Тръмп не би да материализирал заплахата си да спре финансирането за СЗО.

Подкрепи Economic.bg