Антикорупционната комисия обвини бившия шеф на НЕК в конфликт на интереси

Петър Илиев е можел сам да си предоставя боннуси като член на БЕХ и директор на НЕК

Снимка: Economic.bg
14:21 12.02.2020

Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) обвини в конфликт на интереси бившия изпълнителен директор на Национална електрическа компания (НЕК) Петър Илиев. 

Причината е, че той като член на Съвета на директорите на Българския енергиен холдинг (БЕХ) и изпълнителен директор на НЕК е гласувал приемането на годишен финансов отчет за 2017 и 2018 г., както и доклад за дейността на НЕК за изпълнение на бизнес-програмата на дружеството. При одобряване на отчетите биха могли да бъдат изплащани допълнителни финансови възнаграждения на членовете на НЕК. Според комисията това е позволило на Илиев да предоставя на себе си възможността за получаване на допълнително възнаграждение по договора му за управление на НЕК.

Пред Mediapool Илиев коментира, че не е получавал допълнителни бонуси и ще обжалва решението на Антикорупционната комисия. 

Припомняме, че в началото на август 2019 г. БЕХ освободи Илиев като директор на НЕК. Тогава той излезе и от Съвета на директорите на БЕХ.

Месеци преди това, на 19 юни Петър Илиев сам подаде оставка. На 26 юни обаче Съветът на директорите на БЕХ отказа да приеме оставката на Петър Илиев като изпълнителен директор на НЕК. Интересното в случая беше, че Петър Илиев дотогава беше председател на Съвета на директорите на БЕХ, което означаваше, че той сам трябваше да приеме оставката си като директор на НЕК. Тогава той отказа да направи това.

Отстраняването на Илиев през лятото дойде, след многократното настояване за оставката му и от четирите национално представени работодателски организации - КРИБ, АИКБ, БСК и БТПП. Причината обаче беше високите цени на електроенергията на свободния пазар.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: НЕК | БЕХ | Петър Илиев | конфликт на интереси | Антикорупционна комисия

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини