Авиокомпаниите ще загубят $84 милиарда през 2020 г.

IATA прогнозира, че може да са необходими общо 200 милиарда долара правителствена подкрепа за сектора

Снимка: БТА
08:04 25.06.2020
Не много отдавна авиокомпаниите се подготвяха за скок на пътниците, като Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA) прогнозираше 8,2 милиарда пътници по въздух през 2037 година. Но през април въздушните пътувания намаляха с 98% спрямо миналата година, след като страните затвориха границите си в усилията си да спрат пандемията от коронавирус.

„Смятаме, че авиокомпаниите вероятно ще загубят безпрецедентните 84 милиарда долара през 2020 г.“, заяви Брайън Пиърс, главен икономист на IATA, в интервю за CNBC. „Сега едва започваме да виждаме страни, които преговарят за двустранни отваряния на пазари", обясни той.

Все пак Пиърс заяви, че очаква възстановяване през втората половина на 2020 година.

Докато международните пътувания вероятно засега ще останат нестабилни, страни като Китай, САЩ и Индонезия възобновиха вътрешните си въздушни пътувания.

„Това ще бъде достатъчно за бързо стартиране на авиацията в някои страни“, каза Пиърс. „Но много авиокомпании зависят от международните въздушни пътувания.“

Държавната помощ ще бъде важна за оцеляването на авиокомпаниите, заяви Кийт Мейсън, ръководител на Центъра за управление на въздушния транспорт в университета в Кранфийлд.

"Ще видим консолидация на пазара, като някои авиокомпании ще изпаднат от бизнеса", каза той в интервю за CNBC.„Правителствата все по-често предлагат финансова помощ, за да поддържат затруднените превозвачи, включително САЩ, Австралия и Тайван. IATA прогнозира, че може да са необходими общо 200 милиарда долара правителствена подкрепа за сектора на глобално ниво.

И докато  индустрията започва да се изправя отново, IATA в партньорство с Международния летищен съвет разработи пътна карта, препоръчваща най-добрите практики за безопасно възобновяване на полетите. 

Това включва проследяване на контакти, използване на лични предпазни средства и предоставяне на безконтактни услуги на митницата, наред с други мерки.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: самолети | полети | загуби | авиация | коронавирус

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини