Emirates отчита почти 300% скок на печалбата

Заради по-ниските цени на горивата

Снимка: Pixabay
12:05 07.11.2019
Авиокомпанията Emirates Airline отчита огромен скок на печалбата си за полугодието. От компанията съобщават, че годишното нарастване е с 282% до 862 млн. дирхама (235 млн. долара), отчасти благодарение на по-ниските цени на горивата. Значителното повишение идва след най-слабата целогодишна нетна печалба на превозвача от десетилетие насам - за 12-те месеца до март 2019 г. печалбата се срина с 68% на годишна база.

Финансовият резултат на превозвача, базиран в Дубай, сега е подсилен от подобрения коефициент на натоварване на седалките – мярката за това колко ефективно авиокомпанията запълва места и генерира приходи. Той е изчислен на 81.1%, при превозени 29.6 млн. пътници, като това представлява увеличение с 2.3 процентни пункта спрямо същия период на предходната година.

Авиокомпанията е превозила 7.9% повече пътници до Дубай в сравнение с 2018 г., се казва още в прессъобщение на Emirates Group в четвъртък. Прогнозните приходи за полугодието на финансовата 2019-2020 г. бяха намалени с 3% до 47.3 млрд. дирхама.

Emirates Group, която включва освен авиокомпанията, но и други фирми като доставчика на летищни услуги Dnata, отбелязва ръст на печалбата с 8%, или 1.2 млрд. дирхама. Приходите са спаднали с 2% до 53.3 млрд. дирхама, което според групата се дължи на неблагоприятни фактори, включително банкрута на британската чартърна авиокомпания Thomas Cook, временното затваряне на пистата на международното летище в Дубай и "неблагоприятните движения на валутата".

„По-ниските разходи за гориво бяха добре дошли, тъй като видяхме спад на сметката за гориво с 2 млрд. дирхама в сравнение със същия период на миналата година. Въпреки това неблагоприятните движения на валутата отнеха около 1.2 млрд. дирхама от нашите печалби", посочва председателят и главен изпълнителен директор на Emirates Airline и Emirates Group, Шейх Ахмед бин Саид Ал Мактум. Той добавя, че глобалната перспектива „е трудна за прогнозиране, но очакваме авиокомпанията и туристическата индустрия да продължат да се сблъскват с насрещни ветрове през следващите шест месеца, като усилената конкуренция добавя натиск върху маржовете“.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: гориво | печалба | самолети | пътници | ръст | Emirates | финансови резултати | авиокомпания

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини