България отново е с най-високите в ЕС цени на тока за индустрията

В Германия енергията е три пъти по-евтина от тук. Двойно по-евтино е и за френския, австрийския и холандския бизнес

Снимка: Economic.bg/Архив

За пореден път България може да се похвали, че е  държавата в ЕС, в която бизнесът плаща най-скъпо за електроенергията, използвана в производството. От специализирания сайт energylive.cloud може да се види, че към 10.30 ч. българско време средната цена на сегмент „Ден напред“ на Българската независима енергийна борса (БНЕБ) е 48.77 евро за мегаватчас. По този показател страната ни е на първо място сред всички страни членки, като най-близо до нас е Гърция, но и там е по-евтино.

Това е поредният ден, в който страната ни е рекордьор. Заради подобни пикове преди две седмици бизнесът настоя за оставки в мениджмънта на БНЕБ, БЕХ и „ТЕЦ Марица Изток 2“. До такива не се стигна, но енергийния министър Теменужка Петкова и председателя на енергийната комисия в парламента Валентин Николов поканиха работодателските организации на среща в четвъртък. На нея те се разбраха да има законодателни промени, които да коригират „някои пропуски“ в нормативната база, които до този момент са спъвали работата в сектор енергетика.

Бизнесът настоява да се премахне монополът на БЕХ в енергетиката, на свободния пазар да се пуснат абсолютно всички налични мощности в страната и да се прекрати практиката с плащането за „студен резерв“, а вместо това да се провеждат процедури за резервиране на капацитет, ако трябва и да се внася. Председателят на КРИБ Кирил Домусчиев също така заяви, че в българската енергетика има мафия и поиска прокуратурата да влезе в този сектор.

От днешните данни на energylive.cloud се вижда, че индустриалната енергия в Германия е близо три пъти по-евтина в Германия. Във Франция, Холандия и Австрия цената е двойно по-ниска от нашата.

Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: енергиен сектор | цени на тока | ток за индустрията | индустриален ток