Международните шофьори ще могат да карат повече и да почиват по-малко

България въвежда нови правила за допустимите часове шофиране на камионите

Снимка: Economic.bg/Архив
19:04 26.03.2020

България въвежда промени в разрешеното максимално време за шофиране, както и в минималното време за почивка на международните шофьори на товарни камиони заради пандемията от коронавируса, съобщава БНР. Новата мярка е влязла в сила на 19 март и ще важи до 13 април.

Българските шофьори вече могат да карат без почивка по 11 часа, а не по 9, както досега. Редовният седмичен период за почивка е намален от 45 на 24 часа. Минималните дневни почивки пък са заменени от 45-минутен отдих на всеки 5 часа и половина.

Подобни промени са извършили всички държави членки на Европейския съюз след разрешение на Европейската комисия. Като мотив за действията си властите във всички страни членки са изтъкнали гарантирането на националните доставки на стоки в условията на пандемия. По закон дерогациите могат да бъдат за срок от 30 дни.

Преди дни Еврокомисията разпространи насоки, свързани с временното връщане на граничния контрол от някои страни членки. От институцията поискаха създаването на „зелени коридори“, по които безпрепятствено да се движат товари със стоки от първа необходимост и лекарства.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: шофиране | камиони | правила | водачи