Теодора Петкова, Мисис Икономика 2019:

Банката на бъдещето вече е в ръцете ни

Промяната е важно условие да ставаме по-добри

Снимка: Икономика

Г-жо Петкова, какво е усещането да държите статуетката „Рибарят и златната рибка?

От една страна е тежка, защото неимоверно е свързана с отговорност като същевременно има силен емоционален положителен заряд. Самата статуетка е стойностна и наситена със смисъл, тъй като  рибата е символ на достойнството. Това отличие е признание, че целият екип на Уникредит Булбанк прави правилните неща и  подкрепя бизнеса в страната, инвестиционните му идеи и проекти с кауза. Вярвам, че трябва да се правят добри неща и че бизнесът трябва да се прави по почтен начин.

В словото ви при получаване на наградата отекна думата отговорност. Защо тя има толкова важно значение за вас?

Защото в личен, професионален, корпоративен и обществен план е добре да знаем, че зад всяка дума и действие стои отговорност за последствията. Искам да съм пример за моя 6-годишен син Александър, за колегите в компанията, която управлявам. Искам и вярвам в ценностите етика и респект, върху които гради бизнеса си нашата компания.

Напоследък говорим много за дигитална трансформация, за технологии и бърза промяна. Какво става в света на парите?

За нас дигитализацията и иновациите са свързани с опростяване, чрез което процесите стават доста по-бързи, по-прозрачни и адаптирани към променящите се клиентски очаквания. Технологиите ни позволяват да автоматизираме част от процесите  и да оставим роботите да вършат голяма част от операциите,  докато ние, хората, правим това, което можем най-добре – да управляваме доверието и клиентските очаквания. И понеже, ние банките управляваме доверието, що се отнася до парите – те са на сигурно място.

Какво ще кажете на служителите на Уникредит Булбанк отвъд аплодисментите на сцената?

Благодаря на всички, които са всеотдайни и позитивни. Благодаря и на тези, които  понякога се оплакват, тъй като те ни дават вътрешен стимул да се подобряваме. Благодаря на всички, които правят нещата по най-добър начин. Уникредит Булбанк е успешна, защото мениджърските ни стилове се допълват, допълват се и качествата на хората, заемащи различни позиции. Заедно сме невероятен екип.

Твърди се, че финтех компаниите ще изместят класическите банки. Какво правите, за да не се случи това?

Давате повод да припомня една приказка. В „Алиса в Страната на чудесата” се казва, че трябва да тичаме, за да стоим на едно място, и трябва да тичаме два пъти по-бързо, за да се движим напред. За нас финтех компаниите са позитивно явление, което ни карат да тичаме по-бързо.

Накъде тичате? Накъде ни водите?

Тичаме към клиента. Голяма част от нас вече държат банката на бъдещето в ръцете си, тъй като тя е в телефона ни. Банката на бъдещето ще е невидим, прозрачен и лесен за работа партньор, който се адаптира спрямо конкретните нужди.

Изминаха 30 години в преход. Ако трябва да ги разкажете като приказка…

Може би това ще е приказката за Пинокио – в нея има препятствия, мъдрост и поуки, но и хубав край. Радвам се, че преходът е дошъл. Имаме конкуренция, корпоративните ценности, бизнес с кауза. За преход обаче не можем да говорим в минало време. Той никога няма да свърши, защото ще се променяме постоянно. Има една поговорка, според която успехът не идва случайно, а идва чрез промяната. Затова промяната е важно условие да ставаме по-добри. Но постоянната промяна често създава стрес в организациите. Ето защо е важно да променяме бизнеса, но когато основите остават стабилни. А стабилните основи са да правим почтен бизнес, базиран на етика и респект.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Повече четете в бр. 93 на сп. "Икономика"


Етикети: банка | УниКредит Булбанк | дигитализация | Теодора Петкова | Мисис Икономика 2019

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини