Средната стойност на потребителските кредити вече е над 7000 лв.

Според БНП Париба този факт показва, че българите остават уверени за личните си финанси и желаят да повишат стандарта си на живот

Снимка: Unsplash
16:25 11.12.2019

Средният размер на заявленията за потребителски кредити за първи път е надхвърлил 7000 лв., показва статистиката на БНП Париба Лични Финанси за периода юни-ноември 2019 г. Средната сума вече е 7160 лв., което е ръст от 8% в сравнение с периода ноември 2018 г.-май 2019 г.

От френската банка коментират, че надхвърлянето на психологическата граница от 7000 лв. показва, че българите продължават да са уверени по отношение на личните си финанси и желаят да повишат стандарта си на живот с помощта на потребителски кредити.

Кредитите с най-висока средна сума са за обединяване на задължения (над 9500 лв.), което е ръст от 9.8% в сравнение с предходното полугодие. „Това е ясен знак, че финансовата култура на българите се повишава и те управляват разумно семейния си бюджет“, посочват от БНП Париба.

Нова тенденция е, че подобно на много европейци в по-богатите държави, българите на възраст над 50 години кандидатстват за кредити за ремонт на дома, покупка на нов автомобил или ваканции. Обяснението за тази тенденция е, че стандартът на живот на все повече българи се повишава и се доближава до европейското разбиране за средна класа.

Тези три тенденции показват, че българите имат положителна нагласа за бъдещето си. Повишеният апетит за по-големи потребителски кредити също така е знак, че хората не очакват сериозна икономическа криза и затова са готови да харчат повече.

Почти 80% от заявленията са за ремонт на дома, обединяване на задължения и покупка на употребявана кола

Най-често българите кандидатстват за потребителски кредити за ремонт на дома. Делът на тези заеми е 35.6%, което е ръст от 8% в сравнение с периода ноември 2018 г.-май 2019 г. Търсенето на този финансов продукт беше повлияно и от летния сезон, когато хората традиционно правят ремонти.

На втора позиция са кредитите за обединяване на задължения с 28.8% от заявленията. След тях се нареждат заемите за покупка на употребяван автомобил с 13.6% от молбите. Делът на тези заеми също отчете лек ръст през лятото.

Делът на топ 3 проектите е 79% от всички заявления, подадени към БНП Париба Лични Финанси. Това е ясен знак, че за българите най-важно е да имат уютен дом, да управляват разумно бюджета си и да карат по-хубава кола. Сред топ 10 на целите за теглене на кредит са и пари в брой, покупка на мебели, лечение, автомобилни ремонти, семейни тържества и образование.


Хората на възраст 50-59 години кандидатстват за по-големи потребителски кредити

Интересна новина е, че заявленията за кредит с най-голяма средна сума, 8417 лв., са били подадени от хора на възраст 50-59 години. Например, те са кандидатствали за най-големи кредити за покупка на употребяван автомобил (8262 лв.) и ваканции (3442 лв.). Също така тези клиенти са заявявали и кредити за ремонт със средна сума над 8200 лв. и за покупка на нова кола за средно 16.3 хил. лв. Двете цифри са над средните за категориите, които са съответно 7075 лв. и 15.6 хил. лв.

Експертите на БНП Париба Лични Финанси обясняват тази тенденция с ръста на заетостта и по-големите възможности за професионално развитие, при които много хора се доближават до нивото на средната европейска класа. Те желаят, а и могат да си позволят по-висок клас автомобил или да пътуват повече. В същото време тези хора все още са в активна възраст и могат да реализират важните планове в живота си с потребителски кредити, които могат да обслужват коректно.

76% от онлайн заявленията бяха подадени през мобилни телефони

Наблюдава се постоянно висок интерес към алтернативните канали за кандидатстване. В периода юни-ноември 2019 г. 37% от заявленията за потребителски кредит от БНП Париба Лични Финанси бяха подадени онлайн. Интересна тенденция е, че 76% от тези заявки бяха попълнени през мобилни телефони. Средната сума на онлайн заявленията е 6742 лв.

Във връзка с новото издание на обзора „Потребителският кредит на българина“ Жозе Салойо, управител на БНП Париба Лични Финанси в България заяви: „Ръстът на средната сума на заявленията за потребителски кредити, подадени към нашата компания показва, че хората приемат БНП Париба Лични Финанси за доверен партньор при реализацията на своите проекти. Това се доказва и от данните на БНБ за първата половина на годината, според които всеки осми потребителски кредит в лева е отпуснат от нашата компания. Хората оценяват високо не само удобството и прозрачността на нашите продукти, но също така и приветливостта, положителната емоция и цялостното клиентско изживяване, което подобряваме непрекъснато.“
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: заеми | БНП париба Лични финанси | потребители | кредитиране | лични финанси | потребителски кредити | Жозе Салойо