Бордът по туризъм иска нов визов режим за Русия и Турция

От бранша искат и зареждане на чартерните самолети на цена без акциз

Снимка: pixabay
15:00 10.04.2020

Отпадане на визите за руските туристи, специален визов режим за турските граждани, както и въвеждане на международната практика за поставяне на „on arrival” (предварително извадена виза в страната, от която идва туриста) туристическа виза на границата.

Това са част от исканията на Националния борд по туризъм (НБТ), които са отправени към министъра на туризма Николина Ангелкова, министъра на външните работи Екатерина Захариева и министъра на транспорта Росен Желязков.

Предложенията на борда по туризъм се обособяват в две основни точки: първа точка – „Стратегически промени – преразглеждане на визовия режим по отношение на Руската Федерация и Република Турция, които са ключови за българския туристически пазар“. И втора точка: „Антикризисни финасово- икономически предложения относно провеждането на предстоящия летен и зимен туристически сезози 2020-2021 г.“

По отношение на втора точка от бранша настояват също и за целенасочен финансов ресурс в подкрепа на националния превозвач Bulgaria Air, както и на българските чартърни авиокомпании.  От борда по туризъм искат още и намаляване на летищните такси. Освен това настояват и всички самолети, които изпълняват чартерни полети да зареждат гориво на цена без акциз.

Да има и субсидия на база брой реализирани полети и брой организирани туристи, пристигащи с предплатени туристически пакети с минимум 7 дни престой и полет, настояват още от Националния борд по туризъм.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: България | туризъм | визи | Национален борд по туризъм

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини