Борисов и Ердоган се уговориха за среща в понеделник

Българският премиер ще апелира пред ЕС да се заеме по-сериозно с решаването на кризата в Сирия

17:07 28.02.2020

Българският премиер Бойко Борисов и турският президент Реджеп Ердоган са се разбрали да проведат среща в понеделник, съобщиха от Министерския съвет. Двамата са провели телефонен разговор, в който са обсъдили обстановката в Сирия и ситуацията с мигрантите. В хода на разговора двамата са си изяснили, че засега няма пряка заплаха за България.

Борисов е казал, че страната ни високо оценява приноса на Турция по въпросите с миграцията и проявяваме разбиране към огромните трудности, които нашата съседка изпитва от години. Според него в тази ситуация нито Турция, нито която и друга държава не би следвало да бъде оставена да се справя самостоятелно и трябва да се окаже подкрепа.

Премиерът е изразил увереност, че България и Турция ще продължат и занапред да работят заедно в интерес на справянето с кризата в Сирия и на спирането на мигрантския поток и натиска. Той също така е изразил дълбоки съболезнования за загиналите турски войници в сирийската провинция Идлиб. Според Борисов кризата в Сирия има само мирно политическо решение.

Българският премиер е определил като ключово прилагането  на споразумението между ЕС и Турция. Според него е от изключително значение Блокът да има единна позиция по мигрантския въпрос. Борисов е заявил, че ще информира председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен, председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и лидерите от ЕС за разговора с президента Ердоган и че ще апелира ЕС още по-сериозно да се заеме с решаването на кризата по дипломатически път.




Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Бойко Борисов | Русия | Сирия | Реджеп Ердоган | мигрантска криза