Борисов: Запазваме данъците и продължаваме да инвестираме в образование

Премиерът обърна внимание на ръста на износа от 4%

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков
19:35 12.11.2019
Бизнесът и индустрията са тези, които дърпат икономиката напред, а ние продължаваме да инвестираме приоритетно в образование, култура, здравеопазване, както и да развиваме инфраструктурата. Това каза министър-председателят Бойко Борисов по време на връчването на наградите „Мистър и Мисис Икономика“ 2019. Той отбеляза актуалните резултати за ръст на износа от 4% и настоящото изграждане на десетки заводи. 

„Вие давате възможност на икономиката да расте“, обърна се той към представителите на бизнеса. Борисов напомни, че дълго време тя е била в застой след годините на Прехода, но през последните около 10 години „вървим все нагоре“. 

“Може да се види кога е бил застоят на България – до 90-те години с Унгария сме били почти равни, но през следващите 15 години те дърпат нагоре. Сега ги догонваме”, подчерта Борисов.

Премиерът обърна внимание на данните, изнесени от Международния валутен фонд, според които „няма такава задлъжнялост в историята на света“. Борисов подчерта, че глобалните задължения се изчисляват на стотици трилиони долари. 

България обаче продължава активно да инвестира в редица проекти, включително инфраструктурни. Той обърна внимание на магистралите и енергийните проекти, които дълго време са били неглижирани и в застой, въпреки че са основополагащи за развитието на икономиката. макар инвестициите у нас да се равняват на милиарди левове, бюджетът продължава да е на излишък, припомни мин.-председателят. 
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Бойко Борисов | Мистър и Мисис Икономика | премиер