Coface: С до 30% ще се увеличат българските фирми в несъстоятелност

Според управителя на компанията Пламен Димитров българският БВП през тази година ще се свие с 3%

Снимка: БТА
15:51 24.04.2020

Българските компании в несъстоятелност ще се увеличат с 25-30%. Това прогнозира управителят на компанията за кредитно застраховане Coface България Пламен Димитров в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му в момента тенденциите при междуфирмената задлъжнялост са дългогодишни партньори, които досега са имали голямо доверие помежду си, да скъсяват сроковете за разплащане помежду си. Ако пък дадени компании не се познават особено и си нямат доверие, то те не успяват да се договорят за някаква отсрочка в плащанията помежду си.

„С две думи – много е ясна тенденцията на намаляване на доверието между компаниите. Това няма как да не се отрази на търговските обороти. Тези следствия са предвестник на това, което предстои да се случи до края на годината, а именно – навлизането в рецесия“, обясни Димитров. „Ясно е, че всеки ангажимент, поет преди кризата, не може да се изпълни след кризата. В тази връзка средните срокове на забавяне на плащанията между бизнесите се увеличават, а доверието между компаниите намалява“, каза още той.

По думите му няма сектор, който да не е засегнат от настоящата криза, включително и традиционни сектори като хранително-вкусовата.

Той посочи, че се очаква минимум 25% ръст на несъстоятелността в глобален мащаб спрямо 2019 г. В страни като САЩ се очаква този ръст да бъде близо 40%.

Димитров каза още, че в момента процес на събиране на вземания реално няма, защото съдебната система не работи. „Така се натрупват случаи, с които после ще затрупаме системата. Но се опитваме да не стигаме до съд и да влезем в положение на всеки един платец чрез договаряния и разсрочвания“, смята той.

Управителят на Coface България посочи няколко прилики на настоящата криза с тази от 2008 г. - над 35% от големите покупки ще бъдат прекратени, над 70% от хората ще съкратят няколко от почивките си и като цяло ще има намалено търсене на стоки и услуги. „Разликата е, че тогава имаше недоверие в банките и недоверие между самите банки. Но сега те си имат доверие едни на други, както и бизнесът има доверие в тях“, допълни Димитров.

Димитров посочи, че се очаква свиване на БВП с поне 1.5% на глобално ниво, 6-7% за най-силните икономики на Европа и 3% за България. 

Според него в мерките, предприемани от българското правителство, има логика, но може да се направи и повече. Той предлага компаниите за застраховане на вземания да се обърнат за помощ към държавата и ако тя им окаже подкрепа, те могат да не понижават лимитите на компаниите, с които работят, и така въпросните фирми да не свиват търговския си оборот.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Пламен Димитров | несъстоятелност | междуфирмена задлъжнялост | фалити | Coface България

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини