Държавата увеличава секторите, които ще подпомогне със заплатите

В постановлението кои браншове ще бъдат включени в системата "60/40" засега са включени и социологическите агенции

Снимка: Economic.bg/ Красимир Свраков
18:10 26.03.2020

Държавата планира да разшири секторите, в които ще поеме 60% от осигурителния доход на служителите от компаниите, понесли загуби заради въведеното в страната извънредно положение заради коронавируса Covid-19. Актуализиран вариант на подготвяното от Министерския съвет постановление, предоставен на Mediapool, показва, че държавна помощ  ще получат не само затворените със заповедта на здравното министерство сектори, но и други.

Проект на наредбата
Посочени са медиите, ПР компаниите, социологическите агенции, промишлените компании, строителите, търговците на дребно, театрите, кината и др.

Разширяването на обхвата на постановлението вероятно идва заради острата критика от страна на работодателските организации и синдикатите към първоначалния му вариант, който предвиждаше субсидиране на твърде тесен спектър от икономически дейности. Бяха включени единствено хотелите, ресторантите, баровете, молове и т.н.

Сега списъкът е разширен с преработващата промишленост (с изключение на фармацевтиката, химическата индустрия, електрониката и др.), строителството и търговията на дребно във всички други обекти с изключение на хранителни вериги, аптеки, магазини за кафе и цигари. В списъка не фигурира добивната промишленост, която има сериозен принос към БВП и също се очаква да бъде засегната от кризата.

От условията за получаване на помощта е отпаднало изискването фирмата да е прекратила дейността поне на половината си служители. Достатъчно е работодателят да е издал заповед, че преустановява работата на цялото предприятие, част от него или на отделни работници.

Държавната субсидия в размер на 60% от осигурителния доход на служителя ще се получава за период от максимум 3 месеца, като условието е работодателят да доплаща останалите 40% и да задължи служителя на работа за още поне 3 месеца след края на подпомагането.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: България | заплати | коронавирус | държавна подкрепа | COVID-19