Енергийната комисия реши: От 1 октомври всички фирми ще купуват ток от борсата

Това предложиха депутатите от ГЕРБ с промени в Закона за енергетиката

Снимка: Economic.bg/Архив
18:03 02.06.2020

Всички небитови потребители, независимо от консумацията на електроенергия, да излязат на свободния пазар на ток от 1 октомври 2020 г. Тази поправка в Закона за енергетиката, внесена от ГЕРБ в Народното събрание, беше приета от енергийната комисия към парламента.

Промяната ще засегне около 300 хил. абоната с годишно потребление от около 4 500 000 MWh. Така на практика на регулирания пазар ще останат само домакинствата.

По време на гласуването в комисията министърът на енергетиката Теменужка Петкова обясни, че сега е подходящ момент това да се случи. „Момента е благоприятен и отчитайки нивото на цените на електроенергията на свободния пазар. Свидетели сме на това, че нивото на цените на свободния пазар са много благоприятни за една така промяна“, каза тя, цитирана от bTV.

Според министър Петкова промените в закона ще бъдат и добър сигнал за Европейската комисия, защото България е сред последните държави в ЕС, чийто пазар не е напълно либерализиран решение с разпоредбите на закон, ако той бъде приет в този вид.

Ако промените бъдат гласувани и в зала, то „това означава, че за битовите потребители годишното ценово решение ще важи от 1 юли 2020 г. до 30 юни 2021 г., докато за небитовите – този срок ще бъде тримесечен, след което те вече няма да присъстват на регулирания пазар“, обясни председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: ток | фирми | свободен пазар | купуване на ток

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини