ЕС иска търговските преговори с Лондон да приключат до края на 2020 г.

Великобритания трябва да напусне съюза до края на януари 2020 г.

Снимка: БТА
15:50 13.12.2019

Преговорите за излизане на Великобритания от ЕС трябва да бъдат завършени до края на 2020 г. Такава надежда изразиха председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лaйен и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Мишел каза пред репортери, че се е обадил на Борис Джонсън, за да го поздрави за „категоричната му победа“. „Очакваме британският парламент да гласува възможно най-скоро за това Споразумение за оттегляне. Много е важно. Готови сме да започнем следващата фаза“, каза още той.

Урсула фон дер Лейен заяви, че Брюксел иска бъдещите отношения да бъдат „възможно най-близки“. По думите ѝ  времето е „изключително кратко“, за да се подпише споразумение за новите отношения на ЕС с Великобритания преди края на 2020 г.

Тя заяви, че ЕС ще се стреми към безмитен режим с Обединеното кралство. „Това не е краят на нещо, а на начало на отлична бъдеща връзка между добри съседи“, смята фон дер Лайен.

Великобритания трябва да напусне ЕС до 31 януари и след това преговорите могат да започнат с бъдещите търговски споразумения. След Brexit Великобритания ще остане на безмитния единен пазар на ЕС до края на 2020 г.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Великобритания | ЕС | Европейски съвет | Brexit | Шарл Мишел | Урсула фон дер Лaйен

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини